НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеи и аукционни къщи в Париж затворени поради протеста на жълтите жилетки (04.12.2018)
Галерията за фотографии „Jeu de Paume“ до “Place de la Concorde” се оказа с няколко счупени прозореца, които бяха разбити по време на протестите на жълтите жилетки в Париж в събота, а няколко други институции за изкуство бяха затворени за обществеността. Изображенията, публикувани в социалните медии, показаха кола в пламъци пред "Jeu de Paume", но, противно на няколко медийни новини, самият център за изкуство не се е запалил.

"Изправени пред влошаване на ситуацията в градините на Тюлейри, свързани със социалното движение, посетителите бяха евакуирани от сградата в 15:00 часа [в събота]", казва Алис  Мартин, заместник-директор на Jeu de Paume. Автомобил в близост доJeu de Paumeбеше подпален, но огънят не стигна до сградата и нямаше прониквания и сериозни инциденти. Оценка на щетите от външната страна на сградата е в ход.

Фотографската галерия остава затворена до следващо нареждане. "Екипите на  Jeu de Paume“ правят всичко възможно галерията да отвори възможно най-бързо, като се вземе предвид развитието на ситуацията“, казва Мартин.

Триумфалната арка на Шанз-Елизе бе изрисувана с графити от протестиращите; ТВ кадри показаха, че е разбита статуята на Мариана, символ на френската република. Френският президент Емануел Макрон посети Триумфалната арка в неделя, след като се завърна от пътуване до Аржентина предишния ден, за да инспектира щетите.

Демонстрациите, които започнаха преди няколко седмици срещу данъците върху горивата, се превърнаха в антиправителствено и анти-Макрон движение, което доведе до най-лошите размирици в централен Париж през последното десетилетие. Повече от 100 души са били ранени, автомобили и сгради са били подпалвани. Изправен пред най-голямата си криза от встъпването си в длъжност преди 18 месеца, Макрон инструктира премиера Едуард Филип да проведе разговори с протестиращите групи и опозиционните лидери в опит да потуши напрежението и да попречи на "революционерите".

Размириците бяха през работно време и следователно сериозно засегнаха броя на посетителите на няколко места. Гранд Пале затвори врати в събота, а също и миналата събота по време на протестите от предходната седмица. Предварително закупените билети за изложбите (Eblouissante Vénise, Miro и Michael Jackson On the Wall) са валидни до 22 декември 2018 г. Petit Palais също бе затворен в събота. Музеят на декоративните изкуства затвори входа си откъм улица Rue de Rivoli, задължавайки посетителите си да влязат през вторичния вход в близост до градините Тюлейри. От съображения за сигурност музеят „Nissim-de-Camondo“ в 8-ми район затвори врати в 16:00 часа.

Аукционна къща „Artcurial”, която се намира на Шанз-Елизе, бе инструктирана от полицията да затвори в събота. Предишната събота, 24 ноември, „Artcurial“ реши да отложи търга "Bandes Dessinées", насрочен за 14:30 ч. до следващия ден (неделя, 25 ноември), поради протестите, които се случват точно пред сградата. „За това забавяне можеше само да се съжалява, но клиентите ни напълно разбраха ситуацията и отговориха, като се появиха в неделя...“. Размерът на продажбите надхвърли 1,3 млн. евро, а “Moebius” на Арзах, оценен на € 20,000-30,000, стигна цена € 114,400 ", казва говорител на „Artcurial”.

В същото време, Сотбис и Кристис - близо до „Place de la Concorde“ и Шанз-Елизе също бяха затворени в събота. Сотбис отложи представянето на търга за съвременно изкуство в неделя, а изложбата на следвоенни творби в Кристис бе отворена в неделя, но не и в събота.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!