НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Исторически мозайки във Витлеем заискриха отново за Коледа (18.12.2018)
Останали скрити векове наред от сажди, свещи и напоследък от скеле, мозайките на витлеемската църква „Рождество Христово“ са възстановени в пълния им блясък от епохата на кръстоносците, тъкмо навреме за Коледа.

През последните 15 месеца експертите са почистили и ремонтирали оцелелите фрагменти от шедьоврите от XII век, реставрирайки 125 квадратни метра от някога 2 000 квадрата великолепие от злато и стъкло. Останалото е унищожено от износване, влага, войни и земетресения.

Сега възстановените мозайки блестят на фона на белите стени над главите на посетителите на църквата в град Витлеем на Западния бряг, родното място на Исус.

С изглед към кораба на църквата се намират седем ангели, оформени в злато, които изглежда са се приземили на килим от ярка зелена трева. Всеки е поместен между прозорците, символизиращи божествената светлина. Един от ангелите е открит по време на реставрацията под слой гипс.

"Тези мозайки са изработени от златен лист, поставен между две стъклени плочи", разказва пред АФП Марсело Пиаченти, който наблюдава работата от името на италианската си семейна компания за реставрация - Piacenti.

Една от частично разрушените ангелски фигури е възстановена, с различни материали, за да не се заблуждават бъдещите археолози.

В църквата посетителите вече може да видят образа на Свети Тома, който бърка с пръст в раната на Христос. Друга сцена представлява триумфалното влизане на Исус в Йерусалим на Цветница.

Реставраторите отново дават живот и на творби от 1127 г. и края на XII век, когато богатите поклонници поръчват на художници да нарисуват семействата им или местни светци. "Тези портрети бяха едва забележими, почернели от годините", каза Пиаченти. Сега техните силуети се открояват върху червените колони на църквата, въпреки че лицата са били изтрити след завладяването на района от мюсюлманите, в съответствие с ислямската забрана за изобразяване на човешка фигура.

Първата църква „Рождество Христово“ е построена през четвърти век от римския император Константин и майка му Елена. Тази оригинална структура се смята, че е  разрушена от пожар, но Пиаченти заяви, че по време на реставрацията не са открити следи от изгаряне, което го кара да мисли, че земетресение е по-вероятна причина.

Византийците възстановяват базиликата през шести век и по-късно кръстоносците добавят към нея. Поради разногласия между трите религии (арменска, католическа и православна), отговорни за обекта, сградата не е ремонтирана от средата на XIX век.

През 2002 г. дупки от куршуми пробиват фасадата на църквата след петседмична обсада на израелската армия, когато около 100 палестинци се укриват вътре. Когато палестинската администрация започва ремонтни дейности през 2013 г., "базиликата е в опасност", каза консултантът по възстановяване. Скелетата остават в част от храмовите пространства, тъй като реставраторите работят, сантиметър по сантиметър, върху мозаечните подови настилки, скрити от погледа на туристите с шперплат.

„Това е много специален обект, поради местоположението“ - каза Пиаченти. "Понякога трябва да ги принудя (работниците) да напуснат" в края на деня. Той изрази надежда, че такъв проект ще донесе повече сигурност и спокойствие у хората в района и ще "повлияе със сигурност на туризма".

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!