НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Директорът на Британския музей: Вземането на мраморните статуи от Партенона е креативен акт (29.01.2019)
Директорът на Британския музей провокира възмущение, като заяви, че пренасянето във Великобритания на мраморните скулптури от Партенона, през 19-ти век може да се разглежда като "творчески акт". Хартвиг ​​Фишер даде интервю за гръцкия вестник Ta Nea, в което изключи връщането на 2500-годишните скулптури, които много хора в Гърция и на други места по света смятат за откраднати.

Гърция отчаяно иска  скулптурите, известни като мраморните скулптури на лорд Елджин, да бъдат върнати обратно, но многократно искането им е отхвърляно от Британския музей.

Запитан относно аргумента, че на евентуално връщане трябва да се гледа повече като на събиране отново на скулптурите на едно място, Фишер каза, че Британският музей предлага друг начин на взаимодействие, "задавайки различни въпроси, защото обектите са поставени в нов контекст".

Той добавя: „Трябва да ценим тази възможност. Разбира се, може да се натъжите от факта, че първоначалната среда е изчезнала. Когато премествате културно наследство в музей, вие го отнасяте навън. Това преместване също е и творчески акт.Същото може да се каже за музея на Акропола, създаден в Атина“, каза Фишер. „Нищо, на което се възхищаваме в музея на Акропола, не е създадено за него. Предметите са близо до първоначалната среда, но отново са се отдалечили от нея и са били трансформирани чрез този акт.“

Все пак до днес има много хора, които не смятат пренасянето на статуите в началото на 19-ти век от агентите на седмия лорд Елджин от Гърция, като нещо „креативно“. Лорд Байрън дори го оприличава на вандализъм.

На други места в интервюто Фишер отхвърля идеята, че Гърция е законният собственик на мраморните скулптури. "Обектите в колекцията на Британския музей са собственост на комисионерите на музея", каза той. Според него има само възможност за отдаване на заем, ако Гърция признае за законна собствеността на Британския музей върху мраморните скулптури.

Мирсини Зорба, гръцкият министър на културата, публикува изявление в събота, осъждайки коментарите на Фишер за законната собственост като показващи „тесен и циничен управленски начин на мислене“.

„Тъжно е да чуем това от директора на Британския музей и от известен историк на изкуството. Неговите забележки понижават културното наследство от неоценима универсална стойност до обикновена аукционна продажба.“

Британският музей е ограничен и от британското законодателство, дори и да изяви желание да върне статуите, въпреки че лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че ще ги върне обратно, ако партията му бъде избрана.

Говорителят на Британския музей заяви: „Хартвиг ​​Фишер посочва дългогодишната позиция на Британския музей. Ние вярваме, че има голяма обществена полза от възможността да виждаме тези прекрасни обекти в контекста на световна колекция. Музеят отдава статуите в цял свят, а някои заеми са дългосрочни, но не и неопределени”.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!