НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
След четири века колекцията от антики Гримани се завръща у дома (26.02.2019)
 

За колекционерството е изписано и изговорено много. Просто защото този феномен на проявление на човешката духовност е твърде стар. Още през Ренесанса в големите италиански градове – държави като Флоренция, Венеция, Рим е издигнат култа към античната красота и хармония, и заможни хора, а най-вече Папския двор финансират археологически разкопки и започват да събират артефактите в колекции. Живописта и скулптурата са в разцвета си, меценатствани от големи и богати родове като Медичи, Сфорца, Боргезе, кардинал Гримани …

Именно за това е събитие, че една от най-старите италиански колекции - колекцията Гримани от гръцка и римска скулптура ще се върне през май във венецианското палацо, което напуска преди 430 години. Кардинал Джовани Гримани е страстен и отдаден колекционер на антики, разполагащ с агенти, които му носят най-добрите археологически находки от цяла Италия и венецианските територии на Източното Средиземноморие, където по-късната римска империя съществува. Той имал 200 статуи в главната галерия на Палацо Гримани, близо до Кампо Санта Мария Формоза и показвал най-изящните си произведения, в единство с театралната архитектура.

След като Гримани дарява по-голямата част от колекцията си на Венецианската република през 1587 г., тя се превръща в ядрото на Археологическия музей на площад Сан Марко. Там той е представен според съвременните музейни правила, вместо да бъде представен като въплъщение на класическата красота, която се изучава така жадно в времето на Гримани.

Сега според ново решение колекцията ще остане в двореца  за който е създадена за около две години, докато таванът на входната зала на музея е възстановен; Изложбеният проект на стойност € 484 000 се финансира от американската организация с нестопанска цел Venetian Heritage.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!