НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Израел разкрива останки от град на 5000 години (08.10.2019)
 Израелските археолози представиха в неделя останките на 5000-годишен град, за когото заявиха, че е сред най-големите от неговата ера в региона, включително укрепления, ритуален храм и гробище.

"Имаме огромно градско строителство, планирано с улици, които разделят квартали и обществени пространства", каза Ицхак Паз пред АФП. Той го нарече най-голямото откритие в региона от бронзовата епоха.

Археологическият обект, известен като En Esur "е най-големият обект и най-важният от тази ера" в региона, каза Итай Елад, друг археолог, който наблюдава разкопките. "Разкрити са 650 дунама (0,65 квадратни километра), което е двойно повече от това, което очаквахме." В древния град е открит ритуален храм заедно с редки фигурки с лица на хора и животни. Освен това откритията включват изгорени кости на животни в каменен басейн, който археолозите нарекоха доказателство за жертвени ритуали.

Разкопките позволяват да се открие и по-старо селище от преди около 7000 години от периода на халколита, макар и значително по-малко от другото откритие.

Паз каза, че древният град е бил "първата стъпка в процеса на урбанизация", той отбеляза, че градът включва укрепления, дълги 20 метра и високи два метра, както и гробище. На мястото са намерени около четири милиона фрагмента, включително парчета керамика, кремъчни инструменти и вази от камък и базалт. Някои от инструментите идват от Египет.

"Хиляди хора са живели тук, издържайки се от селско стопанство и търговия", каза Паз, като според оценките този брой е между 5000 и 6000. Той каза, че мястото е изоставено през трети век пр.н.е. по неизвестни причини.

Откриването на древния град предшества изграждането на път в района, проект, чиито планове бяха модифицирани за запазване на обекта. Разкопките, извършени в продължение на две години и половина, включваха участието на 5000 тийнейджъри и доброволци.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!