НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Произведения на изкуството за милиарди евро откраднати от Дрезден и от немска изложба в Китай (26.11.2019)
 Инцидентът в Дрезден вече е наречен най-голямата кражба в Германия след Втората световна война.

Музеят „Зелен свод“ в Дрезден, в който се съхранява уникална колекция от бижута и произведения на декоративното изкуство от колекцията на саксонските крале, бе ограбен в понеделник. Според министъра на вътрешните работи на Саксония Роланд Велер става дума за „предмети на изкуството с неизмерима стойност“. Какво точно е било откраднато, все още не се съобщава. Издание Bild пише, че предметите са на стойност над милиард евро.

Немската преса съобщава, че около 5:00 ч. сутринта в понеделник пожарникари са били повикани да гасят пожар в близка електростанция, в резултат на което целият район е останал без ток. Може би пожарът е помогнал да се изключи алармата на музея. Крадците са разбили решетките на прозорците на първия етаж и са влезли през тях.

Дойче веле съобщава, че крадците са били двама и тяхното предвижване в е записано от камерите за наблюдение. Изданието цитира думите на директора на музея, че „са откраднати най-малко три безценни комплекта бижута“.

Колекцията в музея „Зелен свод“ е една от най-богатите колекции на бижута в Европа, основана от крал Август Силния. Около 3000 произведения на ювелирното изкуство са изложени в десет зали. Сред експонатите на музея са един от най-големите диаманти в света „Дрезден Грийн“ (41 карата), подаръците на Петър Велики „Бял саксонски диамант“ (48 карата) и сапфир 648 карата.

Друга новина свързана с кражба на колекция немско изкуство  на стойност 300 милиона евро идва от Китай. Редица немски медии, включително Süddeutsche Zeitung и Deutschlandfunk, съобщават за изчезването в Китай на колекция от 342 произведения на Маркус Луперц, Анселм Кийфер и Ренате Граф на обща стойност 300 милиона евро, предоставени за временно ползване от Мария Чен-Ту, живееща в Германия.

Според Deutschlandfunk произведенията са част от колекцията MAP, собственост на германката от тайвански произход Мария Чен-Ту, която заяви, че ги е дала на заем на китайски бизнесмен за излагане в музеи в Китай.

След няколко изложби тя поискала обратно всички произведения, които се намират в Китай в нейното хранилище в Хонконг. Бизнесменът не изпълнил молбата й, а тя няколко пъти поставяла срокове, които той игнорирал. Тя обясни, че се е свързала с полицията в Пекин на 3 юли, но оттогава не е получавала никакви новини по нейния случай.

Бизнесменът Ма Юе, разказа пред Deutschlandfunk, че е бил инструктиран да продава произведения и да ги излага в изложби в продължение на десет години. През януари неговата базирана в Хамбург компания Bell Art започна производство по несъстоятелност.

На пресконференция в Пекин, Маркус Луперц заяви пред репортери, че е много загрижен за съдбата на картините, сред които има много от ранните му творби. „Основният проблем е, че ние не знаем къде са произведенията и как се съхраняват“, каза той на Deutschlandfunk.

Музеят „Зелен свод“ в Дрезден
Музеят „Зелен свод“ в Дрезден
Музеят „Зелен свод“ в Дрезден
Музеят „Зелен свод“ в Дрезден
Музеят „Зелен свод“ в Дрезден
Музеят „Зелен свод“ в Дрезден
Маркус Луперц
Маркус Луперц
Маркус Луперц с Мария Чен Ту на пресконференцията, с която обявяват кражбата
Маркус Луперц с Мария Чен Ту на пресконференцията, с която обявяват кражбата
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!