НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Художник изяде банан за 120 000 долара (10.12.2019)
 Тази събота, пред любители на изкуството и колекционери, шегаджия извади банан на стойност 120 000 долара от арт инсталация в изложба на Арт Базел в Маями Бийч, Флорида, обели го и след това го изяде. Това се случи в предпоследния ден от арт изложбата, където бе вдигнат много шум през тази седмица около арт инсталацията, представляваща банан - залепен с тиксо към стена.

Трима купувачи платиха между 120 000 и 150 000 долара тази седмица за произведения от ограничената серия, включващи банан и озаглавени „Comedian“. Творбите са създадени от художника Маурицио Кателан. Те са със сертификат за автентичност и инструкции за замяна на банана, които може би трябваше да включват текст: Само за показ.

Малко преди 14:00 ч. в събота, базираният в Ню Йорк артист, Дейвид Датуна, отлепя банана от стената и го изяжда, междувременно показайки това на видео в Instagram. Той се усмихва и вдига полуизядения банан, сякаш вдига тост. Друг видеоклип, публикуван в Twitter, показва как Датуна е изведен от Galerie Perrotin пред погледите на смутени и смаяни почитатели на изкуството. Говорителката на Galerie Perrotin, която представлява Кателан, заяви в интервю, че галерията няма да предприема никакви действия срещу Датуна. „Всичко е в кръга на шегата“, заяви говорителят. „Перотин няма да повдигне никакви съдебни искове.“

Служители на галерията замениха банана с друг, като заявиха, че произведението на изкуството не е унищожено и че бананът е бил просто „идея“.

Датуна  по-късно пише шеговито в публикация в Instagram, озаглавена „Гладен художник“: „Арт пърформанс от мен. Обичам произведения на изкуството от Маурицио Кателан и наистина обичам тази инсталация. Много е вкусна“. Датуна и Кателан не отговориха веднага на исканията за коментар в събота.

Това не е първият инцидент, включваща произведения на Кателан. През септември 18-каратова златна тоалетна озаглавена „Америка“ беше открадната от художествена изложба в британския дворец Бленхайм, родното място на Уинстън Чърчил. Преди това тя бе изложена в музея Гугенхайм.

Епизодът припомни самоунищожението на картина за 1,4 милиона долара от британския уличен художник Банкси в  Сотбис Лондон през 2018 г. Бананът създаде шум и сравнения с писоарите на Марсел Дюшан и също така повдигна въпроса какво е изкуство.

Говорител на полицейското управление на Маями Бийч Ернесто Родригес заяви, че не е имало арест или взаимодействие с полицията. Той отправи допълнителни въпроси към Арт Базел, които не отговориха веднага на искането за коментар.

 

Дейвид Датуна
Дейвид Датуна
Маурицио Кателан
Маурицио Кателан
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!