НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Цветът на годината на Pantone е успокояващо начало на 2020 г. Ето какво трябва да знаем за избора (10.12.2019)
 Преди началото на нова ера, която без съмнение ще доведе до нови интензивни предизвикателства, цветният институт Pantone обяви, че неговият Цвят на годината 2020 е PANTONE 19-4052 Classic Blue, наситено син нюанс, който е едновременно успокояващ и свързващ. Индиго оттенъкът внушава и постоянство, и почит към класическото; небето привечер, безупречно ушит костюм, спокойни води или купа с перфектно узрели боровинки.

Изборът на Pantone - Classic Blue за 2020 г. е по-значим, когато вземете предвид историята на франчайза Color of the Year, който започва преди 20 години през 1999 г. През първата година избраният цвят беше също синьо - Cerulean, ведър нюанс, който представляваше вълнението от ново хилядолетие и предложи успокояващ визуален мехлем за тревогите, предшестващи новото начало. Въздействието на Cerulean през тази година прониква в културния свят, като се започне от тенденциите в декора на дома до висшата мода; за справка, бихме могли да разгледаме монолога на героинята на Мерил Стрийп - Миранда Пристли във филма „Дяволът носи прада“, където тя разяснява как цветът доминира в световната индустрия.

Така че може би не трябва да e изненада, когато едно десетилетие приключва и започва ново, че Pantone ще преразгледа семейството на синия цвят преди началото на година, която ще внесе изобилие от промени, страхове и надежди, докато въвежда нова фаза.

„Сега отново, както и тогава [1999] има същото усещане за трепет и очакване по целия свят, поради което ние избрахме Pantone 19-4052, Classic Blue, за цвят година за 2020 г. ”, казва Лори Пресман, вицепрезидент на Института за цветове Pantone, пред TIME. „Това е успокояващо синьо, пълно със спокойствие и увереност. То изгражда връзка. "

Пресман сподели, че Pantone смята, че цветът подчертава надеждността и постоянството, всички черти, които се ценяват в бързо развиващите се ситуации свързани с много промени висок стрес в съвременния свят. Тя посочи също, че наситеното синьо съвпада с това на небето привечер, което е и удачна причина защо този цвят може да резонира с толкова много хора.

Всъщност цветът изглежда особено подходящ за този момент от деня; оттенъкът е едновременно достъпен и разбираем за хората от всички сфери на живота. Освен това индиговият нюанс може да се постигне по естествен начин от растения и багрила, което го прави цвят, който добре се свързва с движението за устойчивост, като избора през миналата година - Living Coral за цвят на годината 2019.

И макар някои да свързват тона с носталгия или конвенция, Пресман казва, че Classic Blue може да е емблематичен и класически, но и съвременен, поради което изглежда също толкова добре, върхумодерната напоследък блуза с качулка както и в колекцията костюми на Ралф Лорън. „Връщаме се към класиката, защото всичко е хаотично“, каза Пресман.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!