НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Означава ли колективната награда край на премията Търнър? (10.12.2019)

 Решението  Лорънс Абу Хамдан, Хелън Камок, Оскар Мурило и Тай Шани да разделят наградата е разбираемо в контекста на колективния характер на творчеството на всеки от тях, но как това ще се отрази на самата награда, все още не е известно.


За първи път в 35-годишната история на премията
Търнър четиримата номинирани - Лорънс Абу Хамдан, Хелън Камок, Оскар Мурило и Тай Шани, решиха да се обединят в колектив и се обърнаха към журито с писмена молба да не избира един победител от тях, а да присъдят наградата на четиримата. Членовете на журито (вероятно единодушно) се съгласиха с това предложение и дори обявиха, че е „чест за тях да подкрепят този акт на солидарност и сътрудничество в епоха на разединение“.

И така, художниците грабнаха наградата Търнър. Това предвещава ли нейния край? От създаването му през 1984 г. конкурсът предизвиква разгорещен дебат не само около изкуството, което той награждава, но и около самия факт на неговото съществуване. Отдавна се смята, че поради факта, че победителите и губещите се определят сред художници, чиито произведения почти винаги са много различни и следователно несравними, както и поради вниманието, което умишлено е привлечено от наградата Търнър, участието в конкурса може да доведе до неприятно и тежко преживяване.

Някои художници, сред които Сара Лукас, Джулиан Опи и Керит Уин Евънс, отказаха да бъдат включени в списъка, а Хелън Мартен реши да подкопае установената йерархична връзка и сподели с останалите номинирани както наградата „Търнър“, така и наградата „Хепуърт“, която и бе присъдена през 2016 г. Година преди това, Тистър Гейтс прави същото, когато получава наградата Artes Mundi в размер на 40 000 британски лири.

Но ако колективният ход, извършен от четирима художници тази година, оспорва установената практика на наградите, то в контекста на творчеството на всеки от тях, това е напълно естествено. Номинираните не се познават от по-рано и работят много различно и с разнообразни  обществено-политически проблеми. Въпреки това творчеството на всеки от тях противоречи на разделителния формат за избор на един победител, приет при такива конкурси. Независимо дали става дума за пърформансите на Шани на базата на съвременни и древни текстове, разнообразните изследвания на Мурило, изучаващи труда и принудителните преселения, археологията на социалната история на Камок или анализа на ролята на звука в разследването за нарушенията на правата на човека, което прави Абу Хамдан - индивидуалната работа на всеки един от тези художници  е на основата на съвместните усилия на много хора.

Получавайки наградата Търнър заедно, те не само действат в съответствие с този стремеж - с решението си да загърбят егоистичните съображения и жаждата за финансова печалба, те правят категорично изявление за колективната солидарност пред лицето на разделителната, несправедлива и враждебна среда, в която се намираме сега.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!