НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-важните моменти в света на изкуството през 2019-та (17.12.2019)
 Кои са най-важните моменти в света на изкуството през изминалата година?


Париж
Френската столица се радва на раздвижване на арт пазара в резултат на продължаващия британски спор за Brexit. Дейвид Цвирнер отвори галерия, а White Cube офис и зали за изложения, а други мега-галерии предстои да последват примера им . Fiac също получи тласък, тъй като някои галерии избраха парижкия панаир пред Фрийз, Лондон. А градът бе домакин на изложбата на годината на Леонардо да Винчи в Лувъра.


Изгарянето на Нотр Дам през април бе най-ужасяващият момент в годината за Париж, което предизивка полемика в социалните мрежи. Възника спор затова, че хората ги е грижа повече за старите сгради, отколкото за другите, които са във военни зони и на места във военен конфликт.
 Още едно събитие предизвика силен отзвук в социалните мрежи: разкриването на мемориала на Джеф Кунс за жертвите на терористичните атаки в Париж през 2015 г. Философът Ив Мишо хвана настроението най-добре, като описа макетните надуваеми стоманени лалета като „11 цветни ануса, монтирани на стъбла“.

Тутанкамон
Пътуваща изложба на съкровищата на Тутанкамон на десет локации по света незабавно счупи рекордите за посещаемост в парижката Villette с 1,4 милиона посетители. Вероятно е да направи същото в Лондон, тъй като разби предишните цифри за предварително резервирани билети - около 250 000 бяха продадени за изложбата, чийто домакин е Saatchi. Парижката изложба събра 10 млн. долара за Големия египетски музей (Grand Egyptian Museum), където съкровищата ще бъдат приютени завинаги, след като се върнат в Египет.


Популистко изкуство (
Populist art)
Уличните арт художници KAWS и Banksy може да постигнат многомилионни аукционни рекорди през тази година и макар да не са курирани, те поддържат своите легиони от фенове доволни с малко по-евтините си произведения. По време на Fri
eze Week британският художник откри магазин в Лондон, а след това онлайн магазин, наречен Gross Domestic Product. Междувременно Medicom играчките на KAWS се продават за хилядите долари в Ebay.

Опера
Беше добра година и за художествените арии: Златният лъв на венецианското биенале беше спечелен от оперното представление-пърформанс на литовския павилион по темата климатичната криза
. През август Ай Вeй вей потвърди, че следващия март ще режисира Турандот на Пучини в Рим; през ноември Захи Хавас, бившият министър на антиките в Египет, обяви, че е написал нова опера за Тутанкамон, а музеят Meadows и операта в Далас започнаха официално партньорство.


Исторически жени
В момент на вдъхновение Националната галерия в Лондон изпрати новопридобитото си произведение от Артемизия Джентилески, освен на много обичайни места за изкуство и на лекарска операция в Йоркшир и в затвора в Съри, Англия. Галерията също обяви своята изследователска изложба за творбата на Джентилески, която ще се открие през 2020 г.
  Междувременно Прадо в Мадрид постави Лавиния Фонтана и Софонисба Ангисола в центъра на двугодишната си програма.


Определението за „музей“
Ако някой трябва да може да определи какво е музей, бихте си помислили, че това ще са членовете на Международния съвет на музеите. Уви не. Избухна скандал, когато той се опита да предифинира съществуващия и смятащ се за остарял текст от „нестопанска институция“, която „придобива, съхранява, изследва, комуникира и излага материалното и нематериалното наследство на човечеството и неговата среда за целите на образованието, ученето и насладата”. Новата версия бе посрещната с пренебрежение и описана като „идеологическа“ и съдържаща „прекалено пресилено празнословие“. Все още не е достигнат консенсус по този въпрос.


Мона Лиза
Най-известната усмивка в света със сигурност беше изпитана тази година. Мона Лиза беше преместена поради ремонти в нова галерия, където борбата в двучасовите опашки е толкова екстремна, че музеят бе принуден от време на време да затваря вратите си. Сега тя отново е у дома, дългите опашки остават и след като стигнете до нея ви делят цели 3.6 метра. Поради желанието да бъде видяна, Мона Лиза не е поканена на партито долу: блокбастъра за петстотингодишнината от рождението на Леонардо. Освен това тя е обидена тъй като е превърната в CGI герой за „преживяване“ във виртуалната реалност.

 

Позлатеният Кателан
Неотдавна златната тоалетна чиния бе най-посещаваният експонат в музея на Соломон Р. Гугенхайм. Тази година, „Америка“ на Маурицио Кателан, бе открадната от крадци, които нахлуха в двореца Бленхайм, където художникът имаше изложба. Въпреки че са направени арести, се носят слухове, че полицията все още търси отговори. Междувременно творба на италианеца отново завладя медиите - „Comedian“, банан на стойност 120 000 долара, който разбира се беше изяден.
http://artprice.bg/news_details.php?elem_id=4523

Нотр Дам
Нотр Дам
.
.
пътуваща изложба на съкровищата на Тутанкамон
пътуваща изложба на съкровищата на Тутанкамон
Banksy, Парламент
Banksy, Парламент
Литовския павилион на Венецианското биенале, „Sun & Sea (Марина)”. опера изпълнение за 13 гласа
Литовския павилион на Венецианското биенале, „Sun & Sea (Марина)”. опера изпълнение за 13 гласа
автопортрет в образа на Св. Екатерина от Александрия,  Артемизия Джентилески
автопортрет в образа на Св. Екатерина от Александрия, Артемизия Джентилески
Международния съвет на музеите, Киото 2019
Международния съвет на музеите, Киото 2019
„Америка“, Маурицио Кателан
„Америка“, Маурицио Кателан
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!