НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Открадната преди 22 години картина на Густав Климт намерена в Италия (17.12.2019)
Картината на Густав Климт „Женски портрет“ от 1916-1917 г., открадната през 1997 г. от галерия „Ричи Оди“ в град Пиаченца, отново се оказа в центъра на вниманието на пресата. Вероятно тя никога не е напускала територията на музея.


Сензационното откритие бе обявено от представители на галерията. По време на планирана поддръжка работниците чистили покритата с бръшлян външна стена. Когато растителността била премахната, в септума била открита ниша, в която лежала черна торба с ценната картина в нея.

От пресслужбата на музея заявиха, че все още не е установена автентичността на творбата - портретът е предаден на експерти. Директорът на галерията обаче обяви, че печатите на гърба на платното са автентични.

Въпросът за автентичността е важен в случая. Месец и половина след кражбата, през същата 1997 г., тогавашният директор на музея е повикан да идентифицира вече „намерената картина“, която е задържана на границата. Оказва се обаче, че това е копие, направено от измамници. Новината за находката на откраднатия Климт се появява отново през 2011 г., но се оказа, че това е също фалшиво копие.

Грабежът в галерия „Ричи Оди“ остава мистерия дълги години. Портретът изчезва по време на подготовка на изложба и текущ ремонт на сградата. По това време алармената система е изключена, защото пречи на строителните работници. В продължение на няколко дни никой не забелязва, че платното липсва, поради бъркотията. Предполага се, че картината е изнесена през прозореца на покрива с въдица, тъй като на покрива е намерена позлатената празна рамка. В същото време това било странно, защото през този прозорец рамката просто не се вписвала по размери.

Последната версия на разследването, базирана на данни, получени от анонимни информатори, гласи, че през ноември 1996 г., няколко месеца преди изчезването й, някой заменил оригинала с копие. Именно копието, което изчезва през 1997 г. без да бъде изнасяно от сградата е скрито някъде вътре, вероятно в тръба или в купчина боклук в мазето.

„Портрет на жена“ (1916–1917) през 1925 г. е придобит от аристократ от Пиаченца - Джузепе Ричи Оди. Той завещава своята колекция от изкуство на града. След смъртта му тя е изложена в галерия, получила името на мецената. „Портрет на жена“ е бил най-скъпият експонат на галерия Ричи Оди, а днес тя се оценява на 60 милиона евро.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!