НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
NFT Art Stars участват в създаването на Небесен Ермитаж (19.11.2021)
 Проектът "Невидим етер" ще обедини вече съществуващи творби на известни художници на NFT и дигитални произведения, създадени специално за Ермитажа. Кураторите Димитрий Озерков и Анастасия Гарнова заимстват името на виртуалната изложба от стихотворението на Фьодор Тютчев „Душата би искала да бъде звезда...“. Наистина, засега стремителният възход на дигиталното изкуство под формата на NFT (non-fungible token) остава невидим за широката аудитория. Имената на звездите на това движение като Beeple (псевдонимът на художника и дизайнер Майк Винкелман), чиято NFT работа беше продадена в Кристис през март 2021 г. за 69,3 милиона долара са известни на крипто предприемачите и наблюдателите на изкуството, а не на традиционната музейна публика. Инициативата на отдела за съвременно изкуство "Ермитаж 20/21", ръководен от Димитрий Озерков, е насочена предимно към коригиране на съществуващото състояние на нещата.

Експозицията, която е достъпна до 10 декември, е напълно нематериална и няма никакво физическо въплъщение. Всички произведения са показани в триизмерно облачно пространство, създадено от екип от дизайнери и специалисти по виртуална и разширена реалност, по подобие на борсата на Тома де Томон. Достъпът до изложбата е възможен от всяко устройство, свързано с интернет чрез връзки на уебсайта на Ермитажа и партньорите на проекта, или чрез QR кодове, които могат да бъдат намерени в самия музей, в сградата на фондовата борса, както и навсякъде из града. Виртуалната изложба няма да има ексклузивна връзка към никоя от NFT платформите, но ще бъде възможно да преминете към нея от няколко от най-големите ресурси. Символичната връзка със сградата на борсата също е лесна за обяснение: NFT изкуството  обикновено се продава за криптовалута, която от своя страна се търгува на крипто борсата.

Проектът включва около 50 творби, които разкриват същността на NFT по различни начини и показват възможностите на този формат. „Основните теми на работа са екология, токеномика, нови ценности“, казва Димитрий Озерков. - "Изложбата не е структурирана хронологично, всички творби са създадени съвсем наскоро. За мен всички те са ярки по свой начин, това са капсули на бъдещето. Изложбата е изградена на концептуален принцип: техниката на изкуството си задава сама въпроси за същността си като феномен".

За откриването на изложбата Ермитажът планира да издаде токен на база на картината на Казимир Малевич „Черен квадрат” от колекцията на музея. Произведението не е просто дигитално копие на музеен експонат, а е създадено в сътрудничество със съвременни художници. Друго произведение, което демонстрира приемствеността на NFT изкуството във връзка с историята на изкуството на ХХ-ти век, е "Частично равновесие" от Марко Брамбила. Медийният художник е вдъхновен от ready-made на Марсел Дюшан, както и от концептуалната скулптура на Джеф Кунс „Three Ball 50/50 Tank“ (1985 г.), която се състои от три баскетболни топки, плаващи във вода. В анимацията на Брамбила виждаме само една топка да плува в аквариум и октопод, който постепенно напълно я обгръща. Почит към известната картина на Луи Давид от 1793 г. „Смъртта на Марат“ от Лувъра е изразена в „Гага / Марат“ на режисьора и художник на NFT Робърт Уилсън. Това е видео портрет на поп певицата Лейди Гага в образа на намушкания до смърт Марат.

Проектът „Невидим етер. Изложба за дигитално изкуство" ще положи основата и за създаването на „Небесния ермитаж“ – дигитален близнак на музея, който в бъдеще ще спомогне за разширяване на обхвата на дейността му и ще позволи запазването, изучаването и допълването на дигиталното културно наследство - обекти, генерирани от дигиталната реалност (включително създадени с NFT) и съществуващи само в нея. „Небесният Ермитаж" е виртуален двойник на музея в мета пространството. Всички институции скоро ще имат такива двойници, както може би и всички хора. Изложбата „Невидим етер“ е първата стъпка на Ермитажа в тази посока“, прогнозира Димитрий Озерков.

 

NFT въглероден отпечатък: откъде се появява и как да го компенсираме

В навечерието на откриването на проекта NFT „Невидим етер. Изложба за дигитално изкуство", Ермитажът обяви партньорство с компанията Greenvest, която ще помогне за компенсиране на вредния за околната среда въглероден отпечатък. Веднага щом климатът на Земята се затопли с още 1,5 ° C, полярният лед ще започне да се топи и огромни територии с всичките им културни паметници ще бъдат наводнени. И това може да се случи още през 2050 г. Тази песимистична прогноза беше направена от климатолозите на международната организация Climate Central в нов доклад, предназначен да привлече вниманието ни към непрекъснато нарастващите нива на емисиите на парникови газове, въпреки привидното изобилието от мерки за ограничаване.

Причините за климатичната криза са твърде много за изброяване и всички те са взаимосвързани. Например, въпреки усилията на енергийната индустрия, която е отговорна за една четвърт от всички въглеродни емисии в атмосферата, активно развиващият се ИТ и крипто сегмент системно обезсмислят усилията им. Програмистът и дигитален художник Memo Akten изчислява, че само една NFT транзакция, базирана на портфейла Etherium, оставя въглероден отпечатък от 48 kg CO2 еквивалент. За сравнение, едно зряло дърво абсорбира наполовина по-малко въглероден диоксид за една година живот, а хиляди транзакции с незаменими токени се извършват всеки ден.

NFT  е потвърждение на факта на собственост върху обект на дигиталното изкуство, съществуващ под формата на код. По време на производството на такъв токен и извършването на транзакция се използва колосално количество електроенергия. Средната покупка на един NFT продукт се равнява на 74 000 транзакции с карта Visa. Тази енергия се изразходва за изтегляне и съхраняване на дигитални произведения на блокчейн платформата, за "монетен двор" (производство на NFT), последващо съхранение и прехвърляне на купувача.

 

Много художници и куратори започнаха да се отказват от NFT в знак на климатична подкрепа. ИТ светът обаче не бърза да погребе технологията и е в постоянно търсене на компенсаторни мерки. Така се появиха алтернативните блокчейн платформи Polygon, Symbol и Tezos, които използват по-малко енергийно интензивен и по-бърз алгоритъм за проверка на транзакции - proof of take (за разлика от proof-of-work в Etherium) и не изискват огромна изчислителна мощност, тъй като обработват по-бързо транзакции. Изложбата ще продължи до 10ти декември.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!