НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Банкси продава графит за 10 000 000 паунда, за да превърне затвор в арт център (10.12.2021)
 Анонимният художник Банкси продава графит, който е нарисувал върху стената на затвора Рединг, в опит да спаси бившия затвор от превръщането му в жилищен блок. Произведението, рисувано през март, показва затворник, който се спуска по въже от чаршафи, завързани за пишеща машина. Приходите от продажбата, която се очаква да донесе повече от 10 000 000 паунда, ще подкрепят предложението на Reading Borough Council да купи мястото и да го превърне в център за изкуства.

Петиция, организирана от кампанията Save the Reading Gaol, потвърждава, че „Банкси наистина е обещал творбата на хората от Рединг с уговорката, че всички приходи от продажбата й ще се използват за покупката на затвора и превръщането му в център за изкуства”. В момента произведението е изложено в Бристолския музей и в художествена галерия в изложбата "Grayson’s Art Club". От Pest Control (уебсайтът за потвърждаване на автентичността на провизведенията на Бански), отказват да дадат информация дали вече са получени частни оферти за произведението.

Историческият затвор, в който някога е бил държан Оскар Уайлд, е под заплаха от преустройство, след като Министерството на правосъдието на Обединеното кралство го пусна за продажба в края на 2019 г. От тогава на два търга не се намери купувач, а обектът беше пуснат отново на пазара през юни. Съветът представи оферта за 2 600 000 милиона паунда в началото на 2020 г., която беше отхвърлена; Министерството на правосъдието заяви, че в момента обмисля да потърси нови оферти.

Банкси сподели пред Sunday Times: „Обещах си, че ще рисувам върху тази стена, още преди да знам за какво става дума. Сега обаче съм запален по това. Оскар Уайлд е покровител на събирането на противоположни идеи заедно, с които създава магия. Превръщането на мястото, което го унищожи, в убежище за изкуство е толкова перфектно, че трябва да го направим". Мат Рода, депутатът от лейбъристката партия от Рединг туитна, че „това е най-добрият коледен подарък, който Рединг може да си пожелае“.

Вече нефункциониращият затвор, който бе окончателно затворен през 2013 г., е сграда от клас II и има историческо значение, тъй като е мястото, където драматургът Оскар Уайлд е бил задържан за непристойно поведение между 1895 и 1897 г. Съветът на Рединг описва сградата като „обект на ЛГБТ наследството“ поради асоциацията й с Уайлд. През 2016 г. обществената арт организация Artangel организира "Inside: Artists and Writers in Reading Prison", изложба, включваща творби на художници, сред които Ай Вейвей, Марлен Дюма и Волфганг Тилманс. Музикантката Пати Смит и актьорът Бен Уишоу отдадоха почит на Уайлд, като прочетоха "De Profundis", мъчително писмо, написано в параклиса на затвора до неговия любовник лорд Алфред Дъглас. 

Трябва да отбележим и, че произведението на Банкси "Love is in the Bin" постави нов аукционен световен рекорд за художника през октомври, когато беше продадено за 18 600 000 паунда в Сотбис Лондон на частен клиент от Азия.

.
.
.
.
Love is in the bin
Love is in the bin
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!