НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Над 200 жени-артисти представя Помпиду (05.07.2010)

Произведения на Фрида Кало, Соня Делоне, Луис Буржоа и още цяла плеяда уникални жени-артисти са събрани в първата изложба, посветена на дамите в изкуството в центъра Помпиду. Изложбата е подредена тематично и обхваща над 500 произведения от почти 200 жени творци от ХХ век. Експозицията ще остане на четвъртия етаж на музея до февруари 2011. По този начин френската институция иска да намери и подчертае мястото на жените в културата, литературата, историята, танца и киното.

Ключови фигури като Соня Делоне, Фрида Кало, Доротеа Танинг, Джоан Мичъл и Мария-Елена Виейра да Силва „общуват” с някои от днешните гениални авторки като Софи Кале, Анет Месаже и Луиз Буржоа. /И трите бяха включени наскоро в програмата на „Помпиду” чрез големи ретроспективни изложби./

„Пионерите”, или първите дами пробвали абстракционизъм, сюрреализъм и пр. са подредени в няколко помещения като редом с Фрида Кало и Соня Делоне, тук могат да бъдат разгледани още произведения на Наталия С. Гончарова, Джоан Мичъл и др.

Другите зали в експозицията са разделени тематично, например феминизъм,  човешкото тяло, личното пространство, думите, обезплътяването или отделянето на душата от тялото /нематериалните/ и пр.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!