НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В Италия бяха върнати незаконно извезени артефакти на обща стойност над 20 милиона долара (03.02.2023)
Някои от повече от 60-те обекта бяха открити в експозицията на музея Метрополитен, други са придобити от милиардера и колекционер на изкуството Майкъл Стейнхард

В Рим се състоя церемония, по повод връщането на повече от 60 незаконно изнесени от различни региони на Италия археологически артефакти, в това число фрески от Херкулан и мраморната глава на Атина.

Някои обекти бяха експонирани в Метрополитен музей в Ню Йорк, други бяха намерени в колекцията на милиардера Майкъл Стейнхардт. През септември 2022 г. американски служители предадоха произведенията на италианските си колеги в Ню Йорк. Общата стойност на артефактите се оценява на повече от $20 млн. Те се върнаха в родината си благодарение на международно разследване, проведено от ръководството на прокуратурата в Манхатън и отдела на Карабинерите (Националната полиция на Италия), специализиран в защитата на културното наследство.

„Успехът на тази операция стана възможен благодарение на сътрудничеството между Италия и Америка“, каза на пресконференция Виченцо Молинезе, ръководител на карабинерския отдел за защита на културното наследство. „Съвместната работа на съдебните органи на тези две страни даде исторически резултат.

В някои случаи връщането на предмети е станало възможно благодарение на внимателното фотографско документиране, извършено от карабинерите на италианските археологически обекти, от които са били извадени. Съпоставянето на обектите с мястото им на произход помага на властите да установят, че те са били конфискувани и изнесени незаконно.

Сред репатрираните предмети са изящно украсени керамични съдове и амфора, метални накити, бронзов бюст, стъклена ситула, няколко метални шлема, мраморни скулптури и др.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!