НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Жени художници печелят повече внимание в Tate Britain, докато колекцията на музея се обновява (17.02.2023)
 Още творби на жени художници ще бъдат показани в Tate Britain тази пролет като част от обширно преразглеждане на постоянната колекция под ръководството на директора Алекс Фаркурсън, обхващаща общо 800 творби от 350 художници. „На 23 май Tate Britain ще отвори с нова премяна изложбите на своите постоянни колекции. Това ще бъде първият път от десет години, когато националната колекция от британско изкуство ще бъде представена наново“, се казва в изявление на музея.

„Половината от изложените съвременни художници ще бъдат жени, от Бриджит Райли и Трейси Емин до Кудзанай-Вайолет Хвами и Лидия Урахман. Дългогодишният ангажимент на Тейт да разнообрази колекцията си означава, че галерията може също така да показва велики жени художници от 17-ти, 18-ти и 19-ти век, включително много, които никога преди не са били показвани в Tate“, се добавя в изявлението.

Произведенията на Рейчъл Джоунс — Lick your teeth, they so clutch (2021) — и Мариан Стоукс — A Fisher Girl’s Light, A Pilgrim of Volendam returning from Kevelaer, 1899) — са сред акцентите.

Повече от 200 творби, придобити от 2000 г. насам, също ще бъдат показани от артисти като Дерек Джарман, Глук, Такис, Ким Лим и Доналд Лок. Междувременно новите поръчки включват две бетонни скулптури, от Сара Лукас на предната поляна и специфична за обекта таванна картина от Франс-Лиз МакГърн в кафенето Djanogly.

Други широкомащабни инсталации включват Neon Rice Field (1993) на Ванг Фаофанит  - състояща се от седем тона сух бял дългозърнест ориз, покрит с шест успоредни тръби с червена неонова светлина - и Preserve 'beauty' на Аня Галачио (1991-2003), включваща яркочервени цветя, подредени в четири съседни правоъгълни композиции под големи стъкла от прозрачно стъкло.

Популярните галерии, посветени на прерафаелитските художници и Джон Търнър, също ще бъдат обновени с нови експонати, посветени на Джон Констабъл и Уилям Блейк. Поли Стейпъл, директор на колекциите на Tate British Art, казва в изявление: „Новите дисплеи на Tate Britain ще въплъщават нашия ангажимент за разширяване на канона и разнообразяване на британската история на изкуството.“

Предишни промени в институцията се оказаха противоречиви. През 2001 г. тогавашният директор Стивън Дюшар се върна към метода за показване на произведения хронологично, вместо съпоставяне на картини и скулптури от различни художници и периоди, план, предложен 18 месеца по-рано. Бившият директор Пенелопе Къртис, която напусна поста през 2015 г., откри хронологична премяна на цялата колекция. Промяната, която сега планира Фаркурсън ще бъде „широко хронологична“.

Междувременно Тейт наскоро възложи на художника Кийт Пайпър да създаде „специфична за обекта инсталация“, ангажираща се със стенописа от 1927 г. „Експедицията в търсене на редки меса“ в бившия ресторант на Рекс Уислър. Творбата включва сцени на чернокожо дете, което е поробено, и карикатури с китайски фигури. Галерията призна, че стенописът в Tate Britain включва „расистки изображения“; Новата творба „ще бъде изложена успоредно и в диалог със стенописа, преобразувайки начина, по който се преживява. Тя също така ще бъде придружена от „нов интерпретативен материал, който ще се ангажира критично с историята и съдържанието на стенописа, включително неговите расистки изображения.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!