НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нотр Дам отваря отново през декември 2024 г. (10.03.2023)
 Въпреки че се очаква корабът на парижката катедрала да бъде отворен отново за обществеността до края на 2024 г., работата по възстановяването на целия обект може да продължи до 2028 г.

Централният кораб на Нотр Дам дьо Пари ще бъде отново отворен за религиозни служби и посетители през декември 2024 г., пет години и половина след пожара, който го унищожи, според генерал Жан-Луи Джорджелин, който ръководи агенцията, отговаряща за реконструкцията на катедралата.

Датата е символична. Веднага след инцидента, на 15 април 2019 г., френският президент Еманюел Макрон обеща да възстанови готическия паметник „в рамките на пет години“, изявление, което беше критикувано от много наблюдатели в светлината на степента на щетите. След това, през 2020 г., генерал Джорджелин заяви, че катедралата ще отвори отново през април 2024 г., точно навреме за летните олимпийски игри, за които се очаква повече от 10 милиона туристи да пътуват до Франция. Няколко експерти изразиха своите съмнения.

Според Министерството на културата работата ще продължи до 2025 г., по-специално за възстановяването на кулата, която ще бъде копие на тази, създадена от Виоле-ле-Дюк през 19 век. Пълната реставрация на сградата, придружена от обновяване на предната част, може да продължи до 2028 г. Филип Йост, директор на агенцията за реконструкция, подчерта, че графикът зависи от използването на оригинални материали, като камък, дъб или олово, избрани за възстановяване на катедралата. „Ние не изграждаме сводове, направени от бетон и покрити с камък“, каза той. „Правим ги от камък, както през Средновековието“.

Хиляда души са наети на обекта за реконструкция в Париж и в цялата страна, за да се спази крайният срок до 2024 г., заявява генерал Джорджелин, който откри изложба под предния двор на катедралата, посветена на усилията за реставрация. Очакваният бюджет за реконструкция и реставрация на катедралата е около 700 милиона евро, които трябва да бъдат покрити до голяма степен от обещани дарения и спонсорства в размер на 840 милиона евро.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!