НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Строители случайно разрушават най-новата творба на Банкси, но изваждат парчетата от развалините (17.03.2023)
 Строители случайно разрушават най-новата творба на Банкси, но изваждат парчетата от развалините

Анонимният художник изглежда е наблюдавал унищожаването на новата инсталация в английския окръг Кент, преди да я публикува в Instagram

Нова творба на анонимния художник Банкси, озаглавена "Morning is Broken", се появи в южния английски окръг Кент, като вече е разрушена. Графитът, изобразяващ човек и котка на прозорец, които бутат завеси от гофрирана ламарина, е нарисуван върху закован с дъски прозорец на изоставена 500-годишна селска къща във фермата Blacksole в Херн Бей. Банкси потвърди автентичността на графита с публикация в Instagram на 15 март, която показва както завършената творба, така и нейното унищожаване от ръцете на строителни работници.

Работниците заявили пред местна медия, че им е "прилошало", когато са открили, че са унищожили истинска творба на Банкси. Строителите вече са успели да извадят останките от произведението на изкуството от развалините.

"Morning is Broken" е втората творба, удостоверена от Банкси тази година в неговия акаунт в Instagram, като и двете се намират в Кент. Предишната творба, обявена от художника навръх Свети Валентин, заема позиция срещу домашното насилие. Графитът изобразява жена с карирана рокля в стил 50-те години на миналия век с насинено око, която изглежда току-що е изхвърлила насилника си в голям фризер. Разположена в Маргейт, тази творба беше демонтирана от местния съвет - фризерът, счупеният стол и празната бутилка от бира бяха премахнати „от съображения за безопасност“ само часове след разкриването ѝ. По-късно фризерът беше върнат от властите, но цялата инсталация сега се демонтира и премества в Dreamland, близкия увеселителен парк, където ще може да се види безплатно, според местния новинарски канал.

Банкси е известен с политическите и социални послания, които вдъхновяват творбите му. Художникът дори пътува до Украйна миналата година, за да направи изображения, вдъхновени от руската инвазия, и впоследствие създаде поредица от отпечатъци, за да събере пари за подпомагане на Украйна.

И така, какво е посланието му в последния му графит? „Мисля, че той трябва да е искал графитът да бъде унищожен, защото обикновено публикува работата си, ако иска хората да я видят“, казва фен на неговото изкуство. Той описа как строителите му казали, че са забелязали мъж в черно да прави снимки на обекта, но не се сетили защо.

Може би след като е видял толкова много от творбите си демонтирани и превърнати в стоки – някои от уличните творби на Банкси са продадени за милиони на свободния пазар, носейки печалба за аукционии и търговци – художникът се наслаждава да види паниката, която настъпва, когато едно произведение е несъзнателно унищожено.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!