НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеите в Германия си връщат произведения, конфискувани от нацистите (28.07.2023)
 Наскоро музеят Фолкванг в Есен закупи акварел от Егон Шиле, като по този начин не само го добави към своята колекция, но и възстанови историческата справедливост. Творбата от 1911 г. „Изправена жена, покриваща лицето си с ръце, е закупена за музея от неговия основател Карл Ернст Остхаус преди повече от век. Той кореспондира редовно с Шиле и до смъртта на художника през 1918 г. е купил от него 14 акварела и една картина. По това време те съставляват най-голямата музейна колекция от произведения на Шиле.

Но през 1937 г., когато нацистите обявяват кръстоносен поход срещу модерното изкуство, което е наречено дегенеративно, "Изправена жена" е иззета от колекцията. В резултат на операцията, организирана от Йозеф Гьобелс, са конфискувани над 20 хиляди експоната от над 100 германски музея. През 1938 г. музеите са обявени за "изчистени" и повечето от прибраните произведения на изкуството са продадени в чужбина; приходите отиват за финансиране на оръжейната програма.

Някои от тези произведения все още се препродават. Но германските музеи формално нямат права върху предмети на изкуството, иззети от тях по време на чистката. Указът от 31 май 1938 г., с който Гьобелс легализира разграбването на музеи, никога не е отменен, така че конфискацията все още се счита за законна.

Затова музеите трябва постоянно да бъдат нащрек и да наблюдават пазара на изкуство. „От време на време излиза нещо“, казва Тобиас Бург, куратор на колекцията от рисунки, щампи и акварели в музея „Фолкванг“. - В такива случаи не може да се бавим. На пазара се предлагат все по-малко творби. Повечето вече са се настанили в музеите.”

Фолкванг е загубил повече изкуство от всеки друг немски музей, губейки около 1400 предмета от колекцията. „Изправена жена“ е едва 25-ата творба, която той си връща.

Всяка година най-малко няколко експоната, конфискувани от немските музеи на изкуството през 1937 г., се връщат у дома. Миналата година Kunstpalast в Дюселдорф се събра отново с Натюрморт с люляци и анемони (1925) от Ловис Коринт, през 2021 г. Кунстхале Манхайм закупи акварелната монотипия на Ото Мюлер Коленичещо голо тяло (1913 г.). Придобиването на акварелната монотипия става възможно благодарение на подкрепата на фондация Ernst von Siemens, която, подобно на Федералния фонд за култура на Германия, често помага в подобни инициативи. „Повечето музеи нямат бюджет, за да купуват изкуство“, казва Мартин Хорнс, генерален секретар на фондацията. „Ние сме щедри в такива случаи. Често плащаме една трета от цената, но бихме искали държавата също да участва.” Музеите понякога се стремят да запълнят празнините в своите колекции от предвоенно изкуство с произведения, които само приличат на конфискуваните“, казва той.

 

Източногерманските музеи практически са нямали възможност да купуват изкуство на международния пазар на изкуство до 1989 г., така че сега трябва да наваксат. През 2016 г. Държавните художествени колекции на Дрезден придобиха „Уличната сцена пред бръснарницата“ на Ернст Лудвиг Кирхнер, която някога е била конфискувана от Градската картинна галерия. Музеят на изкуствата Морицбург в Хале си върна акварел от 1925 г. на Василий Кандински, а през 2020 г. откупи обратно две свои картини на Макс Либерман. Те по чудо прескачат конфискацията, но музеят все пак трябва да ги продаде по време на нацисткия режим.

 

Не всеки опит обаче е успешен. Томас Кьолхофер, куратор на щампи, рисунки и акварели в Кунстхале в Манхайм, все още съжалява за голата картина на Оскар Кокошка, за която музеят се състезава в Кристис през 2013 г.. Въпреки затрудненото събиране на средствата, музеят е принуден да се оттегли от играта, тъй като залозите се повишават значително, надхвърляйки оценката. „Жалко е, когато произведенията отиват при анонимни купувачи и в крайна сметка не знаем къде са тези шедьоври сега“, казва Кьолхофер.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!