НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Портрет на Климт, смятан за изгубен преди век ще бъде продаден на търг във Виена (02.02.2024)
Късен портрет на Густав Климт, който е частна собственост и се смята за изгубен в продължение на десетилетия, ще бъде продаден на търг през април във Виена, след като настоящият собственик постигна споразумение с наследниците на семейството, поръчало картината.

Портретът на Fräulein Lieser, датиращ от 1917 г., се очаква да донесе между 30 и 50 милиона евро на търг на виенската аукционна къща Im Kinsky на 24 април. Преди продажбата ще бъде изложен в Швейцария, Германия, Великобритания и Хонконг.

„Преоткриването на този портрет на жена, един от най-красивите портрети от последния период на творчество на Климт, е сензация“, каза аукционната къща в изявление. „Макар че картината е документирана в каталога резоне на Климт, тя е била позната на историците на изкуството само като черно-бяла снимка.“

Много малко се знае за произхода на портрета преди 1960 г. Името на лицето, което го е поръчало на Климт, е документирано само като „Лизер“ – семейство на важни еврейски индустриалци в Австро-Унгарската империя. Дълго време се смяташе, че картината е поръчана от Адолф Лизер и изобразява дъщеря му.

Въпреки това има някои индикации, че може да е поръчан от Хенриет Лизер-Ландау, брат на Адолф, според Ернст Плоил, един от управляващите директори на Im Kinsky. Хенриет, която е бившата съпруга на Юстус Лизер, има две дъщери, които също може да са модели за картината. Хенриет е била депортирана през 1942 г. и убита през 1943 г. от нацистите, каза Плоил на пресконференция във Виена.

„Това, което е сигурно е, че картината все още е била в студиото на Климт по време на смъртта му“ през 1918 г., каза Плоил, и не е съвсем завършена. Предполага се, че след смъртта на художника, платното е било доставено от изпълнителите на завещанието му на този, който го е поръчал.

Историкът на изкуството Ото Калир Ниренщайн планира да покаже творбата в изложба на Климт през 1925 г. и снимката на картината, която сега е в Австрийската национална библиотека, вероятно е била направена за тази изложба, каза аукционната къща.

Но след това, следите на картината изчезват - досега. Тя е сменила собственика си чрез завещание три пъти от 60-те години на миналия век. Необичайно е, че „няма никакви печати или стикери на гърба на картината“, която е напълно "девствена" и оригинална, каза Плоил.

В преговорите с наследниците на Лизер, аукционната къща „предполага най-лошия сценарий“, каза Плоил - че картината е била незаконно експроприирана по време на нацистката ера, но няма доказателства за това. Наследниците ще получат част от приходите от търга, каза той.

Продажбата във Виена е рядко явление – като се има предвид международният интерес към Климт и високите цени, платени за работата му, в случаите, когато негова творба се предлага за продажба, тя обикновено се управлява от големите аукционни къщи и се продава в Ню Йорк или Лондон .
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!