НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Творба на Лучо Фонтана може да постави рекорд на търг на Sotheby’s през май (05.04.2024)
 Concetto spaziale, La fine di Dio (1964) на Лучио Фонтана, която е в колекцията на Синди и Хауърд Рачофски повече от две десетилетия, ще бъде предложена за продажба в Sotheby’s този май.

Concetto, брилянтна кадмиево-жълта творба от една от най-разпознаваемите серии на художника, тя има приблизителна оценка от $20 до $30 милиона, което прави творбата не само най-скъпата на Фонтана, излизала някога на търг, но също така подготвя сцената за възможен рекорд. Творбата е една от само четирите творби в поредицата La fine di Dio, които Фонтана прави в кадмиево жълто, една от които държи текущия аукционен рекорд на художника от 29,1 милиона долара, когато беше продадена в Christie’s през 2015 г.

Concetto spaziale, La fine di Dio се откроява сред четирите жълти версии с това, че беше в центъра на ретроспективата на автора в музея Met през 2019 г. и с това, което Sotheby's описват като „цялостната плътност на пробивите, около които гъсто натрупани слоеве и топчета импасто се сливат, което води до композиция, която изгаря с повишена интензивност.“

Семейство Рачофски купува творбата от Sotheby’s London през 2003 г. за 2,3 милиона долара. По онова време това е най-високата цена, плащана някога на търг за Лучо Фонтана. Придобиването е преломен момент за колекционерската двойка, която се стреми да изгради международна колекция със специален фокус върху движения, които все още не са получили световно признание.

Продажбата може да се разглежда като удар за Музея на изкуствата в Далас, на който семейството, заедно с други колекционери от Далас, семейство Хофман и семейство Роуз, предоставят цялата си колекция през 2005 г., макар и с уговорката, че двойката може да взема и да продава творби, както намери за добре, за да може колекцията да остане в съответствие с тяхната визия във времето. Подаръкът е документиран в каталог за изложбата, в който е описан като „неотменим подарък“.

Според Sotheby’s „семейство Рачофски вече са дарили произведения на изкуството за над 50 милиона долара на музея. Тази продажба ще им позволи да продължат да правят важни придобивания, като допълнително развиват колекцията по начини, които ще продължат да бъдат от полза за Музея на изкуствата в Далас".

Творбата ще бъде продадена на вечерния търг на Sotheby’s Contemporary Evening Auction на 15 май.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!