НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
От музея до пазара след две години: портрет на любовник на Франсис Бейкън ще бъде продаден на търг в Ню Йорк (22.03.2024)

Първият широкоформатен портрет на Франсис Бейкън на неговия любовник Джордж Дайър може да донесе 50 милиона долара в Sotheby's в Ню Йорк през май, по-малко от две години, откакто висеше на стените на Кралската академия на изкуствата (RA) в Лондон като част от прочутата изложба "Човек и звяр" (29 януари-14 април 2022 г.).

Но доколко една музейна изложба може да повиши стойността на едно произведение? „Има добри аргументи и в двете посоки за това дали една голяма изложба променя търговския пазар за произведения на определени художници“, казва Оли Баркър, председател на Sotheby’s в Европа. В случая с картината на Sotheby’s – платно от 1966 г., озаглавено „Портрет на Джордж Дайър, приклекнал“ – Баркър смята, че е малко вероятно продавачът да е заел произведението на RA с оглед да повиши неговия профил и следователно неговата стойност.

„За много колекционери, когато заемат картина за значима изложба и тя е била извън къщата им за продължителен период от време, настъпва момента когато се формира идеята, да мислят за евентуална раздяла с работата“, казва Баркър , отбелязвайки, че всякакви разговори около продажбата на произведения, които са се появили в музейни експозиции, обикновено се случват в рамките на 24 месеца от показването им. Междувременно строгите правителствени застрахователни политики предвиждат, че произведенията не могат да се продават, докато са дадени назаем в музей и трябва да бъдат върнати на същия кредитор в края на изложбата.

Търгът ще се състои преди друга голяма музейна изложба на творбите на Бейкън в Националната портретна галерия в Лондон през октомври.

„На разумна цена“ от 30 до 50 милиона долара, портретът на Дайър се предлага без гаранция – знак, според Баркър, за „вярата, която продавачът влага в картината и процеса“. Независимо от спада от 7% на аукционния пазар през 2023 г., както се цитира в последния доклад на Art Basel/UBS Art Market, Баркър смята, че „повторното пускане на пазара на картина от този тип качество и рядкост е важен пазарен момент“ . В по-трудни времена, добавя той, по-претенциозните купувачи, „които търсят само най-добрите творби“, се издигат до върха, въпреки че той признава, че „въздухът е по-разреден над определено ниво“.

Картината на Sotheby’s е първата от поредица от десет пълномащабни творби, които Бейкън рисува на Дайър, с когото художникът има бурна връзка. Три други творби от групата са в музеи, включително фондация Бейелер в Швейцария, докато една е унищожена при пожар през 1979 г. Друга от поредицата е продадена за £42,2 милиона (около $70 милиона) през 2014 г.

За първи път публично показан на самостоятелната изложба на Бейкън през 1966 г. в Galerie Maeght в Париж, Портретът на Джордж Дайър Краучинг е придобит от настоящите собственици от галерия Марлборо през 1970 г. Година по-късно е зает за ретроспективата на Бейкън, проведена в Гран Пале в Париж, която отваря само 36 часа след смъртта на Дайър от свръхдоза наркотици.

Портретите на Дайър са сред най-търсените творби на Бейкън, с рекорда сума платена за всеки отделен портрет на художника, както и трите най-добри цени за малки триптихи.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!