НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Гърция критикува модно ревю в Британския музей заради използването на скулптурите от Партенона, като "фон" (23.02.2024)
 Гръцкият министър на културата Линда Мендони разкритикува Британския музей за организирането на ревю по време на Седмицата на модата в Лондон, разположено в галерията на музея, в която се помещават мраморите от Партенона, които Гърция отдавна призовава да бъдат върнати в Атина.

Британският дизайнер Ердем Моралиоглу използва галерията Duveen на музея, където мраморите от Партенона са изложени в постоянна експозиция, за да покаже колекцията есен зима 2024 г. на неговия едноименен лейбъл Erdem. Снимки от дефилето, насрочено за първите дни на седмицата на модата в британската столица, бяха разпространени в събота.

Според Моралиоглу родената в САЩ оперна певица Мария Калас и нейния образ в гръцката трагична опера „Медея“ са използвани като референция, а мраморите като символ на връзките с атинската култура.

„Чрез организирането на модно ревю в залите, където са изложени скулптурите на Партенона, Британският музей отново доказва своето нулево уважение към шедьоврите на Фидий“, каза в изявление гръцкият министър Мендони. „Директорите на Британския музей банализират и обиждат не само паметника, но и универсалните ценности, които той предава.“

Критиката на Мендони към музея продължава вековния спор между културни експерти и правителствени служители за това дали мраморите от Партенона трябва да бъдат върнати в Гърция или да останат в колекцията на Британския музей, където се съхраняват от 1832 г. Скулптурите влизат в музейната колекция в началото на 19 век, след като британският дипломат Томас Брус, граф на Елгин, взима части от храма Партенон в Атина и ги пренася в Англия.

Гръцки официални лица твърдят, че мраморите са били откраднати, отричайки твърденията на Обединеното кралство, че са придобити законно. В продължение на десетилетия музеят се позовава на закон от 1963 г., забраняващ на британските музеи да отделят културно значими обекти, като причина да не репатрира мраморния паметник в Гърция.

През 2023 г. напрежението между двете страни около оспорваните произведения продължи да ескалира. През януари миналата година Мендони не успя да договори дългосрочно споразумение за заем с Британския музей. Впоследствие, през ноември, британският министър-председател Риши Сунак отмени планирана среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за обсъждане на потенциална обща резолюция.

До декември Мендони настоя за връщането на паметника, обещавайки търговско споразумение, което ще гарантира, че празното пространство на галерията, където се намират мраморите, ще може да продължи да показва гръцки антики. В изявление Мендони остава твърда в позицията на Гърция, заявявайки, че не признава „юрисдикцията, притежанието и собствеността“ на Британския музей върху мраморите.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!