НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Вълчан Петров представя „Преплетени времена“ (12.04.2024)
 В Музей-галерия „Анел“ ще бъде открита изложба на сакрална живопис, дело на Вълчан Петров. Творбите ще могат да бъдат разгледани от столичната публика до 11 май 2024 г.
 
Куратор на изложбата е изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, която споделя следната оценка за автора: 
„Изложбата „Преплетени времена“, организирана от Музей-галерия „Анел“ по идея на Ангел Симеонов, представя 47 произведения на известния пловдивски художник Вълчан Петров. В творбите си той съчетава живопис, дърворезба, колаж, рисувана керамика и релеф. Представя и интерпретира елементи и мотиви от тракийското и античното изкуство, от древната митология и религия, преплетени чрез неговото неоспоримо майсторство. Така символично той отдава почит към знайните и незнайни български майстори иконописци, златари, майстори на дърворезбата и каменната пластика, чието изкуство, по неговите думи, „очовечава Божественият образ и го свежда до икона, за да може човек по-лесно да общува с Бога“.

На предстоящите светли християнски празници за Великден е посветена и колекцията с икони на Музей-галерия „Анел“, сред които има редки образци на атонски и български икони от 18 и 19 век. Двете експозиции дават възможност да се видят паралелно и да се открият преплетените във времето нишки на изкуството на иконописта и съвременната ѝ интерпретация.

 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!