НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пикасо, Микеланджело и двама съвременни художници във виенския музей Albertina през сезон есен/зима 2010/2011 (12.11.2010)

 

 

 

През новия сезон есен/зима 2010/2011 виенският музей Albertina ще представи Микеланджело и Пикасо – двама от най-големите артисти на всички времена.

 

Albertina се намира в историческото сърце на австрийската столица и притежава една от най-богатите графични колекции в света.

От 1805 година музеят е в един от най-красивите европейски дворци Palais Albertina, построен в стил класицизъм. Това е била градската резиденция на Хабсбугите. Името на музея идва от създателя колекцията – херцог Алберт Сакс – Тешен.

 

 

Микеланджело

Рисунките на един гений

 

От 8 октомври 2010 г. до 9 януари 2011г. виенският музей Albertina показва най-голямата изложба на скици на Микеланджело от 20 години насам. Ще бъдат представени 120 произведения. Включени са също част от ранните му творби, както и скици на известните фрески в Сикстинската капела.

 

Рисунките идват от графичната колекция на музея, от частни колекции и известни европейски и американски музеи като Casa Buonarroti във Флоренция, Louvre в Париж, Metropolitan Museum в Ню Йорк, Кралската колекция в Windsor castle (притежание на Английската Кралица) и British Museum в Лондон.

 

 

Пикасо

Мир и свобода

 

Музеят също така ще представи творби на Пикасо, рисувани след Втората световна война. Изложбата е от 22 септември 2010 г. до 16 януари 2011г.

           

През 1944 Пикасо става член на френската комунистическа партия, а политическото му съзнание е формирано от желанието му за мир и свобода. През тези години той рисува белият гълъб, който се превръща в световен символ на мира.

           

Представени са 50 картини и 100 скици, както и много исторически документи. Тези творби показват Пикасо като политическа личност.

 

Изложбата е организирана от Tate Liverpool, а Albertina е съорганизатор.

 

Освен това ще бъдат представени и двама съвременни художници.

 

Херберт Брандл (Herbert Brandl)

Планини и пейзажи

 

Роденият през 1959 година в Грац, Австрия, художник започва да работи върху серия на тема планини през пролетта на 2009 година. До лятото на 2010 година в ателието за литографии Chavanne Pechmann са отпечатани над 300.  Цялата серия от 127 творби ще бъде поставена до работи на същата тема от музейния фонд. Самият автор определя своята страст към планините така: “Аз съм планински наблюдател, а не катерач.” Изложбата е от 22 октомври 2010 до 9 януари 2011 година.

 

 

Уилям Кентридж (William Kentridge)

Пет теми

 

Заедно със SFMOMA (San Francisco Museum of Modern Arts) Albertina показва ретроспективна изложба на Уилям Кентридж, роден през 1955 година в Йоханесбург, Южна Африка. Представени са 60 творби от всички жанрове и техники, в които е работил авторът, включително и анимационни филми, скулптури, картини. отпечатъци и др. Кентридж е учил в актьорска школа в Париж и известно време играе и режисира в театрална трупа. Неслучайно творчеството му е толкова разнообразно. За пръв път ще бъдат представени някои от ранните му произведения заедно с едни от най-новите. Изложбата е от 29 октомври 2010г. до 30 януари 2011г.

Микеланджело
Микеланджело
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!