НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Идентичност чрез мода и изкуство (30.11.2010)
Кралската академия за изкуства (Royal Academy of Arts) ще представи за трети път сесия, посветена на съвременното изкуство в Бърлингтън Гардънс (Burlington Gardens), Лондон. Тя ще се проведе в периода 2 декември 2010 – 30  януари 2011.  Концепцията на експозицията „Aware: Art Fashion Identity”, е да представи как съвременните творци и дизайнери създават облекло, като механизъм за комуникация и определяне на нашата идентичност.
 
Ще вземат участие повече от 30 утвърдени и нови творци, като сред тях ще присъства и голям брой интернационални. Някой от имената, които ще бъдат представени са: Александър МакКуин, Йоко Оно, Йоджи Ямато, Марина Абрамович, Хюсеин Чалаян, Хелън Сторей и други. Едно от най-новите произведения, поръчани специално за изложението от Кралската академия е на Хюсеин Чалаян и Йенку Шоунибаре. Той създава рокля, вдъхновена от 300-та годишната традиция на японския театър. Йенку Шоунибаре пък създава 18 дизайна, вдъхновени от детската рокля от XIX – ХХ век, които ще бъдат монтирани във форма на стенопис. Грейсън Пери ще представи рокля, сътворена от парчета луксозни материи, която ще кореспондира с фигурата и статуса на днешния артист.
 
Мела Яаарсма създава също социално натоварено произведение, наречено „Подслони ме 1”( Shelter Me 1), което третира номадския заслон като минималистична конструкция, но не във формата на къща, а във формата на човешкото тяло.
 
Видео инсталацията на палестинския художник Шариф Уейкед има силна политическа конотация, като поставя на преден план проблема за сблъсъка на цивилизациите. Инсталацията представя разголена човешка плът, която би могла да се интерпретира като моден избор, но и като съпоставяне на два различни свята – единият е светът на висшата мода, а другият на осъдените на „домашен арест” палестинци.
 
По този начин съвременните художници демонстрират за пореден път целта на съвременното изкуство. То не се създава само за да ни достави естетическа и визуална наслада, но и за да постави въпроси, касаещи всеки един от нас, но без да им даде отговори.
 
Произведения, представени в експозицията:
 
Aware: Art Fashion Identity
Aware: Art Fashion Identity
Aware: Art Fashion Identity
Aware: Art Fashion Identity
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!