НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-богатият мъж на планетата създава собствен музей, в който ще бъде изложена частната му колекция от шедьоври на изкуството (22.03.2011)
От март гражданите на Мексико Сити не трябва да пътуват извън родината си, за да се насладят на шедьоври на европейското изкуство, защото всички те ще бъдат изложени напълно безплатно за публиката в новия музей Сумая (Soumaya Museo). Най-богатият човек на планетата според списание „Форбс” – мексиканецът Карлос Слим, притежаващ $ 53,3 милиарда, ще открие за публиката новия музей Сумая на 29-ти март 2011г. Роденият в Мексико Сити, но с ливански корени, Слим придобива своето огромно състояние благодарение на телекомуникациите в Мексико, на които е собственик, както и на големия брой магазини, инфраструктури и миннодобивни компании, които притежава. 

Футуристичната сграда е построена от младия архитект Фернандо Ромео, който е и зет на милиардера. Конструкцията струва $ 70 млн., а изложбената площ ще бъде с капацитет 17 000 кв. м. Издигащ се на 45 м., музеят е покрит с 16 000 шестоъгълни алуминиеви плочки. По този начин сградата отразява слънчевата светлина, която е от особено значение за културата на Мезоамерика още от Предколумбовата епоха. На пръв поглед внушителната и тежка конструкция, подобно на бароковите сгради, отвътре изглежда изключително светла, просторна и лека, благодарение на обширните и отворени пространства и белия цвят, в който е издържан интериорът. В музея липсват прозорци, а единственият достъп на пряка слънчева светлина, подобно на музея Гугенхайм в Ню Йорк, е от покрива. По този начин посетителят не се чувства затворен или подтиснат, което е от първостепенно значение за архитектурата на музеите.

Музеят, по подобие на Тадж Махал, е издигнат в чест на починалата съпруга на Карлос Слим и носи нейното име. Новият музей, както и първоначалната постройка, намираща се в южната част на града, са в нейна чест, защото именно тя е тази, която го вдъхновява да колекционира изкуство на световно ниво, което един ден ще може да представи безплатно на мексиканката публика.

Неговата изключително богата частна колекция, съдържаща 66000 произведения на изкуството,  е една от най-еклектичните в света. Тя представя шедьоври на европейското изкуство от ХV до ХХ век, предколумбово изкуство на Мезоамерика (1000-1521), както и произведения на приложното изкуство на повече от 2 300 години.

Карлос Слим е човека, който притежава и най-богатата колекция на скулптури на Огюст Роден извън Франция. Други шедьоври в неговата колекция са произведения на Леонардо да Винчи, Винсент ван Гог, Клод Моне, Пол Сезан, Хуан Миро, Салвадор Дали, Огюст Реноар, Пабло Пикасо, Тинторето, Ел Греко, Рубенс, Мурильо и много други. Освен това, ще бъдат представени и мексикански автори като муралистите  Диего Ривера, Орозко, Сикейрос и други, които за първи път издигат мексиканското изкуство на висотата на световната сцена.

На официалното откриване на музея, присъстваха едни от най-изтъкнатите личности. Лично Лари Кинг, писателят Габриел Гарсия Маркес, президентът на Мексико – Филипе Калдерон и Карлос Слим прерязаха лентата на  новооткрития музей. Откриването за широката публика обаче, ще се състои на 29-ти март 2011г.

 

Музея Сумая - интериор
Музея Сумая - интериор
Музея Сумая - интериор  2
Музея Сумая - интериор 2
Музея Сумая - интериор  3
Музея Сумая - интериор 3
Музея Сумая в Мексико Сити
Музея Сумая в Мексико Сити
Музея Сумая в Мексико Сити  2
Музея Сумая в Мексико Сити 2
Музея Сумая в Мексико Сити  3
Музея Сумая в Мексико Сити 3
Скулптура на Салвадор Дали в музея Сумая
Скулптура на Салвадор Дали в музея Сумая
Скулптурата на Роден - Мислителят, намираща се при входа на музея
Скулптурата на Роден - Мислителят, намираща се при входа на музея
Музея Сумая - Скулптура на Антонио Розети
Музея Сумая - Скулптура на Антонио Розети
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!