НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Концептуалният художник Ханс-Питър Фелдман ще инсталира върху стените на музея „Гугенхайм” в Ню Йорк 100 000 банкноти (16.05.2011)

Концептуалният художник Ханс-Питър Фелдман е известен със своите произведения, които изследват влиянието на визуалното върху ежедневието на отделния индивид. Най-новото му произведение е вдъхновено от валутата като масова продукция,  използвана от нас всеки ден.

Фелдман е носител на наградата „Хюго Бос” за 2010 г., учредена от музея „Гугенхайм” в Ню Йорк и носеща името на прочутата германска модна компания. Тя се връчва на всеки две години на художник, който допринася чрез своята иновативност към сферата на визуалното. Именно паричният еквивалент на тази награда – 100 000 щатски долара, Фелдман буквално ще вложи за създаването на своето най-ново произведение.

Ханс-Питър Фелдман ще закачи върху стените на музея банкноти от $ 1, които са били вече в обръщение. По този начин те ще напомнят за ежедневната си стойност. Допълнителна охрана ще бъде подсигурена от ръководството на музея, която ще съблюдава за евентуално посегателство от страна на посетителите.

Банкнотите, както и произведенията на изкуството нямат присъща стойност, освен тази която обществото им придава. Използвайки ги като медиум за своето произведение, Фелдман повдига въпроси, свързани със стойността на изкуството. Този акт ще проследи възможностите, които валутата дава като абстрактна концепция, съставена от цифри. Ще проследи и икономическите възможности, които въплъщава, представена едновременно като визуален обект, и като физическа околна среда, в която ще се намират посетителите.

Предишни произведения на 70-годишния художник, които също изследват влиянието на визуалните образи, с които  сме обградени ежедневно, включват: фотографии на всеки един артикул в женския гардероб („Всички дрехи на жената”, 1973), представяне на различни изображения на ягоди, които съставят килограм ягоди („Килограм ягоди”, 2005), както и поредица от 100 фотографии, представящи различни личности на възраст от 1 до 100 години („Сто години”, 2001).

Изложбата ще бъде открита за посетители на 20-ти май и ще продължи до 2-ри ноември 2011г. След края на експозицията художникът ще задържи банкнотите.

Интериор на музея Гугенхайм
Интериор на музея Гугенхайм
Ханс-Питър Фелдман
Ханс-Питър Фелдман
Ханс-Питър Фелдман - 100 години
Ханс-Питър Фелдман - 100 години
Ханс-Питър Фелдман  - Килограм ягоди
Ханс-Питър Фелдман - Килограм ягоди
Ханс-Питър Фелдман и наградата на Хюго Бос
Ханс-Питър Фелдман и наградата на Хюго Бос
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!