НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Стартира 42-рото издание на най-престижното изложение за модерно и съвременно изкуство - Аrt/42/Basel (13.06.2011)
 На 15 юни в Базел, Швейцария ще стартира 42-рото издание на най-престижното изложение за модерно и съвременно изкуство Аrt/42/Basel. По традиция Аrt Basel събира заможни ценители и колекционери от цял свят. Тазгодишното  издание се очаква да привлече около 62, 500 посетители, сред които колекционери, художници, световноизвестни търговци на изкуство, куратори, критици и арт любители.

В 42-рото издание на фестивала участват около 300 водещи в световен мащаб галерии, които ще представят произведенията на над 2,500 съвременни творци.

В 42-рото издание на фестивала участват около 300 водещи в световен мащаб галерии, които ще представят произведенията на над 2,500 съвременни творци.

Изложбите, които ще се проведат в рамките на изложението включват висококачествени живописни платна на утвърдени творци, както и скулптурни произведения, рисунки, инсталации, фотографии, видео и творби, изпълнени в разнообразни смесени техники. Сред най-известните артисти, които ще вземат участие в Art/42/Basel са Ай Вейвей, Джанет Кардиф, Джордж Брюж Милър, Ан Чу, Федерико Хереро, Крис Джонсън, Джон Джонс, Крис Мартин, Габриел Сиера и много други.

Ако Documenta в Касел и Венецианското биенале са най-важните кураторски изложби в света, Art Basel е най-важен и престижен за комерсиалната реализация на съвременното изкуство. Точно тук топ колекционерите купуват топ артисти, представяни съответно от топ галерии.

Сред посетителите на миналогодишното издание на изложението бяха издателският магнат Питър Бранд, кинозвездата Вал Килмър и бившата съпруга на Мик Джагър, Бианка Джагър. В последните няколко години фестивалът е бил посещаван и от Брад Пит, Оуен Уилсън, Роман Абрамович. През 2009 година Брад Пит е купил картината "Етап" (1998) на немския художник Нео Раух за близо 1 милион долара, напомня "Ню Йорк таймс".

Много от колекционерите, които купуват произведения на изкуството на Art Basel, предпочитат да останат анонимни и често използват услугите на посредници. Един от куриозните случаи, който доби популярност в последните години е този за агента от Ню Йорк, Филип Сегало. Той наемал професионален гримьор, който да го преобрази до неузнаваемост, за да може да се промъкне в изложбените зали на Art Basel преди официалното откриване, без да бъде забелязан. Така той успявал да запази най-ценните произведения на изкуството за своите клиенти преди останалите посетители да имат възможността да ги видят.

Въпреки световната финансова криза, именно на изложението през 2009 много търговци на изкуство обявиха, че са направили транзакции от повече от 1 млн. долара за покупката на произведения на съвременни артисти като Аниш Капур, Мартин Кипенбергер, Нео Раух и Барбара Крюгер.

Паметните продажби на миналогодишното издание на изложението са няколко. Скулптурата на Кристоф Бюхел "Портфейл (Загубен)" бе продадена от "Хойзер и Вирт" за 55 000 евро. Галерия "303" успя да продаде черно-бяла фотография на библиотеката на артиста Ханс-Питър Фелдман за 66 000 евро. Галерията "Майкъл Вернър" продаде една от класическите картини на Питър Доиг от средата на 90-те "Бетонена колиба" за 3 млн. долара, а Лари Гагосян успя да продаде една от картините "Супи Кемпбъл" на Анди Уорхол за още по-висока цена, напомня The Economist. Тези продажби показват тенденция към все по-голямо търсене на творби на утвърдени автори, чийто произведения са доказали своята от стойност във времето.

Тазгодишното издание на световноизвестното изложение за изкуство - Аrt Basel ще продължи до 19 юни 2011 г.  

Matts Leiderman - Neanderthal Landscape
Matts Leiderman - Neanderthal Landscape
Tom Burr - One foot in the Grave
Tom Burr - One foot in the Grave
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!