НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пролетта на 2011 година беше най-успешния сезон в историята на виенската аукционна къща „Доротеум” (22.07.2011)

„Доротеум” – водещата аукционна къща в континентална Европа има повод да празнува: Пролетта на 2011 година беше най-успешния  сезон в историята на аукционната къща. Класическият модернизъм показа изключително силно присъствие в рамките на най-силния сезон на аукционната къща. Ранната картина „Wasserburger Landschaft” (Wasserburg Landscape) на руския експресионист Алексей Явленски беше продадена за 593,800 евро, а емблематичният  му портрет „Abstrakter Kopf: Sinnend Abstract Head: Pensive” отиде при европейски купувач за 398,300 евро. Търгът отбеляза много важен, пиков момент в продажбите за австрийското изкуство. „Aufstieg” (Ascent) на Алфонс Уалд беше продадена за рекордната сума от 582,300 евро. Творба на Рудолф Хауснер също счупи световен рекорд. Тя бе купена за 191,300 евро.

В рамките на съвременното изкуство  шедьовърът на италианския авангард "Superficie Bianca" или „Бяла повърхност” на Енрико Кастелани се отличи с изключително висока цена - 467, 300 евро. Високите цени, предложени и за произведения на Боналуми и Лучо Фонтана,  са знак за наличието на една обща тенденция – голямо търсене на произведения на изкуството от 60-те години на 20 век. Творби на Оскар Домингес, Танкреди, Питър Дойг и Конрад Клафек също постигнаха високи резултати в продажбите. Австрийското изкуство се представи много добре и в областта на съвременното изкуство. Тук непременно трябва да бъде отличено името на Херман Нитч. Той  е един от лидерите на Виенския акционизъм, най-важното авангардно течение в Австрия след Втората световна война. На търга бе представена негова ранна живописна работа от 1963 година. Изпълнена в техниката action painting, творбата надвиши четири пъти първоначалната си цена при наддаванията и бе продадена за 82,555 евро. Произведения на Арнулф Рейнър, Йозеф Микл, Йоанис Аврамидис, Маркус Праченски и Рудолф Шварцкоглер също регистрираха високи продажби.

 

Сред живописните произведенията на старите майстори се отличи картината с религиозен сюжет „Бягство към Египет” на Валерио Кастело. След напрегнато и продължително наддаване живописното платно бе продадено за половин милион евро. Изображение на един от четиримата евангелисти – Св. Йоан ,  дело на испанския бароков художник Хосе де Рибера също достигна висока цена – 398,300 евро. „Младенецът с малкия Йоан Кръстител” на фламандския художник Петер Паул Рубенс – картина от колекцията на аристократичната геноезка фамилия Спинола, бе продадена за 558,030 евро. Произведението надскочи цели пет пъти първоначално определената си цена.

Изключително търсени, както сочи статистиката и от предни години, се оказаха произведения на художници от 19 век. „Момиче с лилава рокля, букет и кошница с цветя” на Ойген фон Блаас, по-известен като „художника на венецианските красавици” , достигна изключително висока цена – 280,830 евро. Картини, пресъздаващи сцени от Залцбург и езерото Атерзее на Фридрих Гауерман – лидер в австрийското изкуство от този период, бяха продадени съответно за 306,300 евро и 278,000 евро.

Търговете,  организирани през пролетта на 2011 г. от аукционна къща „Доротеум”,   бяха изключително успешни  и за продажбите на произведения в стил Ар Нуво.

 

След рекордните продажби през пролетта на 2011 г., директорът на „Доротеум” – Мартин Бьом е уверен в запазването на тази тенденция до края на годината. „Пазарът на изкуството е изключително силен в момента”, обобщава директорът.

Alexej Jawlensky - Wasserburger Landschaft, realized price € 593.800
Alexej Jawlensky - Wasserburger Landschaft, realized price € 593.800
Alexej Jawlensky, Abstrakter Kopf - Sinnend, realized price € 398.300
Alexej Jawlensky, Abstrakter Kopf - Sinnend, realized price € 398.300
Enrico Castellani, Superficie bianca, realized price € 467.300
Enrico Castellani, Superficie bianca, realized price € 467.300
Eugen v. Blaas,Girl in a Lilac-Coloured Dress with Bouquet of Flowers and Basket of Flowers, realized price € 280.830
Eugen v. Blaas,Girl in a Lilac-Coloured Dress with Bouquet of Flowers and Basket of Flowers, realized price € 280.830
Valerio Castello, Flight into Egypt, realized price € 490.300
Valerio Castello, Flight into Egypt, realized price € 490.300
Peter Paul Rubens and Workshop, the Spinola-Rubens, realized price € 558.030
Peter Paul Rubens and Workshop, the Spinola-Rubens, realized price € 558.030
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!