НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Йоко Оно беше удостоена с японската награда за изкуство „Хирошима” (15.08.2011)

Японската награда за изкуство „Хирошима” е основана в град Хирошима през 1989 г. и се връчва на художник за принос както в областта на изкуството, така и за заслуги към опазване на мира и хуманизма. Чрез тази награда един от най-тежко пострадалите градове от Втората световна война се опитва да разпространи „Духът на Хирошима”, в стремеж към вечен световен мир. Наградата се връчва веднъж на всеки три година и тазгодишен носител е вдовицата на Джон Ленън – Йоко Оно.

Освен като спътница в живота на талантливия музикант, Оно е известна с това, че се опитва да слее границите между музиката, визуалните изкуства, перформънса, видео арта и поезията.  Съвместните проекти с Джон Ленън, както и самостоятелните й такива са едни от първите в сферата на концептуализма от 60-те години, който оказва огромно влияние върху художниците и до днес. В допълнение към това, заслугите към опазването на мира в световен план на Йоко Оно също са многобройни. Тя организира множество кампании и събития съвместно с Джон Ленън след техния брак през 1969 г. Тяхното послание се превръща в международен символ на движението за мир, разпространено в целия свят през 70-те години. Дори след смъртта на Джон Ленън, Йоко Оно остава всеотдайна на каузата за мир и любов между хората. Наред с връчването на наградата, в музея за съвременно изкуство в Хирошима (Hiroshima City Museum of Contemporary Art) ще бъде организирана изложба на Йоко Оно. Тя е свързана със събитията от Втората световна война и ядрените бомби, които бяха хвърлени над Хирошима и Нагасаки, както и земетресението в Тохоку тази година, което промени живота на нацията за пореден път. Изложбата е посветена на тези, които са преживели тези трагични събития, като се концентрира върху надежда и вяра в бъдещето, присъщи на японския дух. Йоко Оно е осмата носителка на наградата. Преди нея високата чест са получили артисти като Изей Мияке (1989), Робърт Раушенбърг (1992), Нанси Шперо и Леон Голуб (1995), Кристоф Водичко (1998), Даниел Либескинд (2001), Ширин Нешат (2004) и Цай Гоцян (2007).

Йоко Оно - A Hole
Йоко Оно - A Hole
Йоко Оно - IMAGINE PEACE TOWER
Йоко Оно - IMAGINE PEACE TOWER
Йоко Оно - White Chess Set (Play It By Trust)
Йоко Оно - White Chess Set (Play It By Trust)
Йоко Оно и Джон Ленън
Йоко Оно и Джон Ленън
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!