НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Юбилейна изложба в Кьолн ще отпразнува 500 години от рождението на “създателя на историята на изкуството” - Джорджо Вазари (17.08.2011)

Един от трите най-големи музеи в Кьолн – „Wallraf-Richartz Museum” през август ще посвети своите зали на човека, благодарение на който днес знаем за „Животоописанията на великите художници” от Ренесанса. В тази юбилейна изложба музеят ще извади на показ едни от най-ценните графични експонати, които притежава от XV и XVI век. Освен тях, ще бъдат представени и множество произведения, принадлежащи на частни колекционери.

В изложбата „Вазари 500. Рисунки на италиански майстори - Леонардо, Рафаел и др.” ще бъдат представени рисунки на Леонардо да Винчи, Рафаел, Франческо Салвати, Андреа дел Сарто и Федерико Зукаро.

Джорджо Вазари (1511 – 1574) е съвременник на Високия ренесанс и Маниеризма в Италия. Освен като художник, той се прочува и със своите биографии на „най-значимите живописци, скулптори и архитекти”, която е и първата история на изкуството, актуална и до днес.  Освен това, той е отговорен и за основаването на Художествена академия в двора на Медичите, като участва и в построяването на двореца „Уфици”.

Изложбата е част от проекта „An un / certain Eye”  на кьолнската галерия, който се стреми да насочи публичното внимание върху проблемите, свързани с дигиталното репрезентатиране на образи и ценността на оригиналните графични произведения и рисунки. Чрез серия от изложби през 2011 и 2012 г.  галерията ще се опита да даде по-точни отговори благодарение на богатия визуален материал,  с който разполага.

Изложбата, също така се стреми да отдели подобаващо внимание на развитието на рисунката през ерата на италианския Ренесанс и нейното значение за формирането на индивидуалния артистичен стил у великите художници, които всеки един от нас разпознава и до днес. Експозицията ще може да бъде видяна в периода 19-ти август – 20-ти ноември 2011 г.

Allessandro Casolani - Männlicher Akt
Allessandro Casolani - Männlicher Akt
Baccio Bandinelli - Studie eines Knaben mit Trinkgefäß
Baccio Bandinelli - Studie eines Knaben mit Trinkgefäß
Francesco Salviati - Allegorie der Weisheit
Francesco Salviati - Allegorie der Weisheit
Giorgio Vasari - Priester vor einem Altar,
Giorgio Vasari - Priester vor einem Altar,
Da Vinci - Figurenstudie zur Anbetung der Könige
Da Vinci - Figurenstudie zur Anbetung der Könige
Raffael - Merkur und zwei Amoretten
Raffael - Merkur und zwei Amoretten
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!