НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ДНК тест на черепа на Караваджо (21.12.2009)
ДНК тест трябва да разкрие мистерията около смъртта на бароковия майстор Караваджо.

Местонахождението на трупа и какво е причинило смъртта на художника през 1610 г. винаги са били неясни. Екип от италиански антрополози вярва, че тялото на Караваджо или това което е останало от него, може би е скрито под дузина други тела погребани в крипта в Тоскана. Въоръжени с компютърно аксиален томограф (КАТ) и комплект за карбоново датиране, те планират да изследват останките на художника за да разберат как е умрял.Многобройни са теориите за смъртта на художника. В най-популярните от тях се твърди, че е жертва на религиозна основа или че е починал от малария на самотен плаж в Тоскана.

През 2001 г. италиански изследовател твърди, че е намерил сертификат доказващ, че Караваджо е починал в болница.

”Този исторически документ показва, че Караваджо не е починал сам на плажа, а след три дневен престой в болница, което означава, че тялото би трябвало да е погребано в гробището на Сан Себастияно”, каза Силвано Венцети, глава на Националния комитет за културно наследство.Но през 1956 г., телата които били погребани там били преместени в близкия град Порто Ерколе, учените се надяват да открият там и това на Караваджо. За целта екипът от департамента по Антропология и Културно Наследство от университетите в Равена и Бологна, ще трябва да изследват костите на около 30 – 40 човека.

Единственото изображение на артиста, познато ни до сега е това от автопортрета му.

„Ако имаме късмет да намерим и черепа на Караваджо, ще можем да направим реконструкция на лицето му, точно както направихме с Данте Алигери през 2007 г.” сподели пред Ройтерс, Венцети.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!