НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Шедьовър от Пол Гоген ще бъде предложен за продажба на изложение в Холандия (08.02.2010)
"Deux Femmes" (74 х 64.5 cm), една от последните големи творби на Пол Гоген (1848-1903), ще бъде предложена за продажба от водещия международен арт дилър „Дикинсън” за сумата около 18 милиона евро (37 милиона лева) в изложението TEFAF Мaastricht. Гоген създава тази картина след оттеглянето си на далечен остров в Пасифика, където бяга за да бъде колкото е възможно по-далече от цивилизацията. 23-то подред издание на най-влиятелното изложение на изкуство и антики в света ще се проведено в изложбен и конгресен център Maastricht, южна Холандия, в дните от 12 до 21 март 2010 година.

Тази изключително ценна творба ще бъде акцента на Европейското изложение. Нарисувана е през 1902 г., една година преди смъртта на художника, докато той живее на остров Хива Оа, който е част от Маркизките острови и се намира на 1,200 километра от Таити. Недоволен от все по-европейската колониална атмосфера на главния таитянски остров, където той живее, през септември 1901 г. художникът се мести в Атуона, столицата на Хива Оа.

Гоген споделя своя възторг от Маркизките острови в писмо до своя приятел Даниел де Монфриед. "Уверявам те, че от гледна точка на живописта тук е възхитително”, пише Гоген. "Поезията се появява по своя собствена инициатива и може да бъде лесно провокирана ако докато рисуваш си позволиш да мечтаеш. Искам само две години на добро здраве и да нямам много парични притеснения, които за момента са взели надмощие над нервния ми характер, за да успея да постигана определена зрялост в изкуство си. "

За съжаление желанието му за добро здраве не е удовлетворено. Вероятно неговата болест е отчасти отговорена за все по-нереалния характер на изкуство му и за това последните му картини от Маркизките острови, като „Deux Femmes”, да са все по себенасочени. Те са съчетание от мотиви взети от Западното изкуство, колекцията на Гоген от снимки, както и от спомени и символи, произхождащи от собствения му живот и работа.

Символиката на „Deux Femmes” е неясен и се опира на една мистериозна лексика, разработена от Гоген. Въпреки тайнствения характер на картината, опияняващото богатство на цветовете брилянтно описва екзотичния примитивизъм, които е в основата на обаянието на Гоген към жителите на тези островите. Двете женски фигури са свързани с библейския образ на Ева, ключова фигура в личната митология на художника, докато лисицата която седи пред къщата има дълга история в творчеството му като символ на перверзия. В последните месеци на 1902 г. и началото на 1903 г. здравето на Гоген се влошава и на 8 май 1902 г. на остров Хива Оа той умира.

”Deux Femmes” се предлага за продажба чрез „Дикинсън” от водещ британски частен колекционер, който я е закупил на търг преди четири години. Джеймс Роундел, директор на „Дикинсън”, каза: "Собственикът е решил да се съсредоточи върху събирането на картини от по-късен период и иска да рационализира колекцията си. Въпреки, че собственикът все още е завладян от картината смята, че Гоген не се вписва в новата насоченост на колекцията му". „Дикинсън”, със седалища в Лондон и Ню Йорк, е водещ международен търговец на изкуство.

Тази година TEFAF Maastricht ще включва рекорден брой участници – 263 от общо 17 страни. Те ще покажат около 30,000 произведения на изкуството и антики включващи картини, рисунки, графики, скулптура, мебел, класически антични предмети, осветени ръкописи, бижута, текстил, порцелан, стъкло, сребро и други произведения на изкуството, като преди това всички те ще бъдат внимателно проверени от експертни екипи.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!