НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Шедьоври от най-значимата частна колекция за съвременно египетско изкуство на търг (26.02.2010)
На 27 април 2010 г. в Дубай, аукционна къща „Кристис” ще предложи на търг 25 шедьовъра от колекцията на д-р Мохамед Саид Фарси. Сред тях са включени произведения от най-известните египетски художници на 20-ти век, като Махмуд Мокхтар, Махмуд Саид, Реджеп Ейад, Абул Хади Ел-Гезар, Хамед Нада, Адам Хенейн, и Тахиа Халим.

Докато работи като кмет на Джеда в годините между 1970 - 1980 г., д-р Фарси спомага за превръщането на града в една от най-големите галерии на открито в света. Дълбоко повлиян от културата на Египет, през целия си живот той събира произведения, които в момента представляват най-важната частна колекция на модерно египетски изкуство.

Във връзка с предстоящия аукцион Юси Пилканен, президент на „Кристис” за Европа и Близкия изток, каза: "Ние сме удостоени с честта да предложим на търг селекция от шедьоври от такава известна колекция. Д-р Фарси е прочут из целия Близък Изток с неговото насърчаване и популяризиране на визуалните изкуства".

Д-р Мохамед Саид Персийски е един от големите меценати в света на визуалните изкуства. През 1956 г. той е бил единия от само 35 студента от Кралство Саудитска Арабия, изпратени в чужбина за по-нататъшно образование. След като получава бакалавърска степен по архитектура и градоустройство от университета на Александрия в Египет, където той развива страстта си към съвременното египетско изкуство, Мохамед се завръща в Саудитска Арабия и през 1972 г. става кмет на град Джеда. Докато е на този пост, ръководи монтирането на редица монументални скулптури на известни международни и близко източни артисти, между които срещаме имена като Хуан Миро, Хенри Мур, Ханс Арп, Сала Абдулкарим, Ареф Ел-Райес Александър Калдер и още много други, чиито произведения превръщат града в една от най-големите галерии на открито в света.

Водещите акценти ще бъдат:

- „Les Chadoufs”, 1934, грандиозна ранна творба от Махмуд Саид (Египет, 1897-1964) Оценена е между $ 150,000 - $ 200,000. Същият художникът ще бъде представен с още четири работи, из между които са невероятните пейзажи „Sails on the Nile” (оценена на $ 80,000 - $ 120,000) и „View of the Bekaa” (оценена на $ 80,000 - $ 120,000).

- Четири редки произведения от Абдел Хади Ел-Газар (1925-1965), като две от тях са от най-търсения период на художника, когато проучва мистериозния свят на фолклора, суеверието и мита.

- „When Meeting the Man’ от Махмуд Мокхтар (1891-1934) (очаква се да достигне цена от $ 40,000 - $ 60,000) е една от най-експресивните бронзови творби на художника. Груба в текстура, забулена фигура крие лицето си преди срещата със своя любим. Със своя стил, обединяващ древни образи със съвременни личности, Махмуд Мокхтар става първият модерен египетски художник в арабския свят.

- Търгът ще предложи и шест прекрасни произведения от Хамед Нада (1924-1990), както и три големи шедьовъра от Хена Еве.
„Les Chadoufs”
„Les Chadoufs”
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!