НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
3 млн евро за пейзаж на Брьогел и Де Момпер (02.03.2010)
Картина, създадена от двама големи фламандски художници – Брьогел и Де Момпер се предлага за около 3 млн евра на Панаира на изкуствата и антиките в Маастрихт. Изложението се открива на 12 март и ще продължи до 21 март 2010 г . Тук посетителите могат да купят картини на автори от Брьогел до Франсис Бейкън (1561-1626), както и ювелирно изработени предмети, отразяващи хилядолетната история на приложните изкуства. Всяка творба е оценена от една от 26 комисии, в които участват 155 признати специалисти.
Една от най-забележителните творби на тазгодишния панаир е платното „Пролет”, сътворено от двама автори - Хоос Де Момпер Младши (1564-1635) и Ян Брьогел Старши (1568-1625). „Пролет” е пейзаж с няколко човешки фигури край пътя и се продава за около 3 милиона евро.
Двамата художници работят в тандем в продължение на почти 30 години и са изработили над 80 картини заедно. Тяхното забележително сътрудничество продължава да изумява колекционери и изкуствоведи. Най-неочакваното в този тандем е фактът, че всъщност двамата художници имат различни творчески предпочитания. За разлика от Де Момпер, който рисува главно декоративни пейзажи, Брьогел е познат също така с историческите си платна и натюрморти с цветя...
„Пролет” датира от 1618-19 г. и е типичен пример за характерната за двамата фламандци майсторска техника на вписване на човешките фигури в пейзажния фон. Живописните им стилове присъстват хармонично върху платното: прецизността и изтънчеността на Брьогел фокусира погледа, докато техниката на Де Момпер вкарва обем и придава панорамно измерение на картината. Интересен е въпросът кой от двамата е имал водеща роля в тази творческа симбиоза. Дали Де Момпер е имал нужда от Брьогел, за да прибави човешки фигури към пейзажите си, или пък Брьогел е използвал Де Момпер, за да прикачи пейзажен фон към своите фигури?
Не разполагаме с достатъчно данни за историята на картината, но бихме могли да предполагаме, че тя е част от поредица от сцени, изобразяващи различните сезони. Размерът на картината ни навежда на мисълта, че е поръчана от богат меценат.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!