НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
След повече от 20 години Лусиан Фройд отново в Париж (12.03.2010)
Лусиан Фройд, днес на 88 годишна възраст, е един от най-великите съвременни художници. Във Франция за последен път е имал изложба през 1987 г., в центъра за съвременно изкуство „Жорж Помпиду”. Настоящата експозиция, провеждаща се отново в „Помпиду”, представя един изключителен преглед на неговите шедьоври и отдава безпрецедентна почит на един от най-големите живи художници.

Изложбата се състои от около петдесет голямоформатни картини, придружени от подбрани графики и снимки от специални колекции от ателието на художника в Лондон. В пространство малко над 900 км., експозицията обединява композициите познати под името „Големи Интериори”, неговите варианти на „Старите Майстори”, серия от автопортрети, както и наскоро завършените му шедьоври - портрети на „Голямата Сю” („Big Sue”) и „Лей Боуери” („Leigh Bowery”). Произведенията могат да бъдат разгледани в културния център в периода 10.03 – 19.07.2010 година.

Уникалността на творбите на Лусиан Фройд се състои в неговото педантично и почти маниакално третиране на портрета и голото тяло, основано на пълното приближаване до изкуството на живописта. "Аз искам картината да бъде плът". Моделът бива наблюдаван в затворения свят на ателието - лабораторията на художника.

Изложбата е организирана в четири раздела:

1. Интериор / Екстериор
Изложбата започва в първата стая с изключително впечатляваща група от студио интериори и градски пейзажи.

2. Отражения
Този раздел представя силата и сложността на автопортретите на Фройд произлизащи от напрежението между отразено себе общуване и иронично дистанциране. Те са вариации на огледалния образ на художника.

3. Препрочитане
В този раздел, представените творби - рисунки, гравюри и картини – предлагат нов поглед върху произведения на други художници: „L’Après-midi à Naples” („Следобед в Неапол”) от Сезан, рисунка на Пикасо и др.

4. Като Плът
Тук са включени няколко много амбициозни, загадъчни и завладяващи картини, рисувани от Фройд след 1990 година. Сред ключовите моделите в този раздел са Голямата Сю и Лей Боуери.

Изложбата завършва с прожекции на два филма: „Tim Meara’s Small Gestures in Bare Rooms” (2010, 10 ', цветен, 16 мм) и петминутен филм за художника в ателието му от асистента на Фройд, Дейвид Доусън. Последната стая разполага с група от снимки на Фройд в неговото ателие, също заснети от Доусън.
Big Sue
Big Sue
Self portrait
Self portrait
Reflection with Two Children
Reflection with Two Children
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!