НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Шедьоври на изтока на търг в Ню Йорк (16.03.2010)
В Ню Йорк, следобедът на 23 март ще бъде посветен на класически произведения от Индия и Югоизточна Азия. Аукционна къща "Кристис" ще предложи богата селекция от близо 200 лота включващи скулптура, живопис, ритуални предмети и произведения на изкуството от Индия, Тибет, Непал и Югоизточна Азия.

Водещо произведение на търга ще бъде бронзова фигура на Ума (Uma), от 13th/14th век, Южна Индия, Тамил Наду (оценена на: $ 400,000-600,000). Тази скулптура представлява второто въплъщение на Шакти, като съпруга на Шива, седи в поза лалитасана върху двоен лотос и е поставена над висока плинта. От прическа до надиплената й одежда, тази бронзова фигура е впечатляващ пример за типична южно индийска изработка и много важна част от историята на изкуството на Индия.

От частна американска колекция на търга ще бъде представена изключително значима червена каменна глава на Джина (Jina), оценена на: $ 250,000-350,000. Датирана е в средата на 5 век и произхожда от Индия, Утар Прадеш. Липсата на изпъкналост в горната част на главата, доказва, че това именно е главата на Джина, а не на Буда, която е много по-често срещана. Със своята яйцевидна форма на лицето, продълговати очи и оформени къдрици творбата представлява изключително прецизиран скулптурен идеал, определящ портретния прототип на просветения човек в индийското изкуство.

Друг забележителен акцент е позлатената бронзова фигура на Кунзанг Акор (Kunzang Akhor) от 13 век, оценена на: $ 600,000-800,000. Тази творба е една от най-значимите и най-големи скулптури по рода си. Тя представя богато моделиране на горната част на тялото, добре оформени ръце и крака, както и участието на необичайни детайли като лотосови цветя и пръстени.
 
Bronze Figure of Uma
Bronze Figure of Uma
Gilt bronze figure of Kunzang Akhor
Gilt bronze figure of Kunzang Akhor
Head of a Jina
Head of a Jina
A bronze figure of Balakrishna, $150,000 - $250,000
A bronze figure of Balakrishna, $150,000 - $250,000
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!