НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кралете правели политически и сексуални намеци подарявайки произведения на изкуството (22.03.2010)
Кралската галерия в Бъкингамския дворец вади необикновена изложба от подаръците, които кралица Виктория (1819 – 1901) и съпругът й крал Албърт са си разменяли по време на своя брачен живот.

Колекцията ще остане там до 31 октомври 2010 г.

Изложбата показва, че двамата съпрузи са използвали произведенията на изкуството като начин да си намекнат някои неудобни за казване неща.

Всеки рожден ден или семеен празник през 20-годишния брак на кралица Виктория с принц Албърт е съпроводен с подарък картина или скулптура, най-вече на художници от тяхното време, тъй като рядко можели да си позволят творби на великите майстори.

Но въпреки това те са изградили доста богата по стил и предмети колекция.

Един от забележителните експонати са дванайсетте бронзови статуетки на Людовик Богатия, Фредерик Мъдрия и още 10 баварски владетели, подарени й от Албърт за рождения й ден през 1843 г.
Подаръкът препраща към баварското потекло на принца.

От своя страна през 1857 г. кралицата удостоява своя съпруг със сребърна статуетка на полумитологичната средновековна англосаксонска аристократка Лейди Годайва, която според легендата язди своя кон гола по улиците на Ковънтри в знак на протест срещу наложените от съпруга й високи данъци.
Този еротичен подарък има очевиден политически подтекст, тъй като Годайва символизира свободния английски дух. Как ли го е приел баварският принц, търсещ път към сърцата на своите поданици?

Викторианската епоха е известна като време на задръжките.

Подаръците, които са си разменяли двамата монарси, освободени от тиранията на добрия вкус, като че ли са доказателство за обратното.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!