НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Big Bambú (21.04.2010)
Американските художници Майк и Дъг Стърн бяха поканени от Metropolitan Museum of Art за да създадат специална инсталацията за покрива на музея, която ще бъде отворена за публиката от 27 април до 31 октомври 2010 година. Там идентичните братя близнаци ще представят своята нова творба, „Big Bambú”, една монументална конструкция от бамбук с внушителни размери, изработена под формата на грабен на вълна. Идеята е посетителите на музея да бъдат свидетели на създаването и развитието на инсталацията, която ще бъде в процес на изграждане от художниците и екип алпинисти през пролетта, лятото и есента на 2010 година. Това ще бъде 13-та подред инсталация конструирана на покривана на Metropolitan Museum of Art.

„Big Bambú” е непрекъснато растяща и променяща се скулптура, която ще бъде изградена от хиляди прясно отрязани бамбукови пръта – всеки с дължина около 10 и 12 метра, завързани заедно с 80 километра найлоново въже. Дъг Стърн каза: "Причината, поради която решихме да я направим толкова голяма, е за да накара всички нас да се чувстваме малки или поне за да ни напомни факта, че по единично не сме толкова големи. След като сме разбрали нашия истински ръст ние ще се почувстваме част от нещо много по-голямо, отколкото някога сме си мечтали. "

Работата ще олицетворява една противоречива същност: тя е завършена, но в същото време е и винаги недовършен. Работейки върху скулптура, докато изложбата е отворена за посетители, художниците и екипа от скални катерачи ще предоставят на публиката една рядка възможност да се запознаят с творбата им, докато все още е в развитие .
 
 
"В известен смисъл това е една временна структура, но не е статична скулптура, това е един организъм, от който ние сме само част", каза Майк Стърн.

Тази вечно-растяща скулптура ще се развива по време на провеждането на изложбата: първоначално, тя ще бъде около 10 метра висока, 15 метра широка от 30 метра дълга. В този си вид, структурата ще бъде представена за първи път на публиката на 27 април; по време на следващия етап ще бъде издигната източната част на скулптурата на около 15 метра височина и до лятото, художниците и скалните катерачи ще вдигнат западната част на инсталацията на около 12 метра височина.

Различните етапи и състояния на творбата ще бъдат документирани чрез снимки и видео материали.

Родените в Ню Джърси през 1961 г., идентични братя близнаци Дъг и Майк Стърн работят в екип и не се поддават на категоризация, съчетавайки дисциплини, които традиционно се приемат поотделно, като скулптура, фотография, живопис, видео и инсталация. Живеят и работят в района на Ню Йорк.
 

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!