НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пикасо: Мир и Свобода (21.04.2010)
От 21 май до 30 август 2010г. галерия „Тейт Ливърпул” ще представи една експозиция на великия майстор Пабло Пикасо, която проследява творчеството му по време на Студената война, и по точно периодът между 1940-1960г.

Лозунгите за „мир” и „свобода” все още са доминиращи в нашето ежедневие. Мирните активисти продължават да се борят в и извън комунистическите партии.

Изложбата ще представи един нов поглед на живота на художника, изобразявайки го като политически активист и участник в мирни кампании, а не като плейбой със силно изразен екстровертен характер.

Ще бъдат показани над 150 негови творби притежание на колекционери и музеи от цял свят.

Това ще бъде първата изложба, която е задълбочена в изследването на след-военния живот на художника, и по този начин ще успее да създаде една нова цялостна представа за Пикасо.

Експозицията предлага временен поглед на твореството на Пикасо през този период и как художникът престъпва границите на идеолегическите и естетическите опозиции между Изток и Запад.

Освен това на 21 май ще бъде изложена и конференция с лектори Андрю Брайтън, Дейвид Кот, Бриджит Лийл и Диана Уидмайер Пикасо.

Тя ще се проведе с една цел, да се обсъди дали моралното, естетичното и идеологичното е най-пряко свързано с работите на Пикасо от онова време, и дали то може да се нарече „погубено време”.
„Костница”,1944-45г., „Клане в Корея”,1951г., и „Герника”, 1937г. ще бъдат едни от най-дискутираните творби.

Pablo Picasso
Pablo Picasso "Black Jug and Skull",1946, Lithograph on paper
Pablo Picasso
Pablo Picasso "The Rape of the Sabine Women (after David)"
Pablo Picasso
Pablo Picasso "The charnel house", 1944-45
Pablo Picasso
Pablo Picasso "Massacre in Korea",1951
Pablo Picasso
Pablo Picasso "Guernica",1937
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!