НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Анри Русо в Билбао (30.04.2010)
Сто години след смъртта на Анри Русо през 1910г., музеят Гугенхайм в Билбао заедно с фондация „Beyeler of Basel” посвещава изложба изцяло на изключителния френски художник.

От 25 май 2010г. ще могат да бъдат видяни около 40 шедьовъра на артиста, разкривайки цялостния му творчески път към модерното изкуство.
За неговия стил се говори, че е „очарователен,леко странен и наивен”, и оказва голямо влияние на последвалите го таланти,сред които са Пикасо,Леже и Макс Ернст. .

Творбите на Анри Русо се характеризират с наивно и реалистично представени форми и веднага привличат вниманието на творци от парижката авангардна сцена, която точно тогава е била в центъра на събитията.

Въпреки че никога не е бил авантюрист като типаж картините му разкриват любовта му към екзотиката и пътуванията, чрез пейзажи изпълнени с пищна растителност, както и портрети на туземци от далечни колонии или традиционни френски обичаи.

Технологичните открития на XIX век като летателните правозни средства (самолетът и цепелинът) или пък електрическите лампи по улиците и в дома също оказват влияние на творбите му.

Освен картините му от късния му период на тема джунгла, посетителите ще могат да се насладят и на гледки от Париж и околностите му, портрети, фолклорни сцени, които могат да бъдат описани като „рисуван колаж”.

Експозицията ще продължи до 12 септември 2010г. 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!