НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Отпечатъци на Тулуз-Лотрек в Ливърпул (05.05.2010)
От 14 май до 8 август 2010г. галерия „Уолкър арт” в Ливърпул ще приюти една изложба състояща се от около 50 отпечатъка на художника Анри дьо Тулуз-Лотрек (1864-1901г.), която разкрива бляскавия театрален и ежедневния парижки живот през XIX век.

Експозицията под мотото „Краката нависоко и поглед към ниското: отпечатъци на Тулуз Лотрек” ("High Kicks and Low Life: Toulouse-Lautrec Prints") ще обиколи британските музеи благодарение на фондация Дорсет като представя едно изобилие от плакати , театрални програми, нотни листове, илюстровани издания и специални печатни издания за колекционери.
Художникът без усилие комбинира в творбите си вълнуващия нощен живот в кабаретата и незабравимите герои в концертните кафета с този на потайния личен живот на проститутките и техните клиенти.

Роден в южна Франция в ексцентрично аристократично семейство, Лотрек се премества в Париж през 1882г., за да изучава изкуство. Един от съучениците му бил Винсент ван Гог, който се е възхищавал на картините му.

Лотрек приема с желание живота на млад бохемски художник от периода Бел Епок. През деня обикалял музеите и галериите, а през нощта посещавал клубовете, Мулен Руж бил любимият му затова и го изобразява многократно в работите си.

Изложбата представя една селекция от творби притежание на британските музеи и ще бъде разделена на две секции : „Сцени от театралния живот” и „Сцени от ежедневието”.

Първата секция представя удивителни картини на танцьорката на кан-кан Луиз Вебер,позаната като „Ненаситницата” ('La Goulue') и Жана Аврил, един от любимите образи на художника.

В контраст с пищните сцени от баровете и кафетата в Монмартр, във втората секция от експозицията Лотрек изобразява с голяма чувствителност личният и интимен живот на куртизанките.
Тъй като художникът живее закратко в няколко бордея успява да улови от първа ръка ежедневните женски ритуали, изобразявайки ги красиво в едно портфолио със заглавието „Те” ("Elles").


"Jane Avril"

"La goulue"

"La Goulue arriving at the Moulin Rouge"

"Seated Clowness (La Clownesse assise)" - Elles Portfolio

"Woman at the Tub from the Portfolio Elles (Femme au Tub)" - Elles Portfolio
Frontispiece for Elles
Frontispiece for Elles
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!