НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нов рекорд за най-скъпо продадено произведение на изкуството (05.05.2010)
Картината с любовницата му на Пабло Пикасо от 1932 г. е продадена за цената от $ 106,500,000, което е нов световен рекорд за произведение на изкуството купено на аукцион. Тя бе продадена вчера вечерта (04.05.10) на търг на аукционна къща „Кристис” в Ню Йорк на неизвестен участник по телефона.

Творбата рекордьорка, озаглавена от Пикасо "Nude, Green Leaves and Bust" ("Гола фигура, зелени листа и бюст") е беше с предварителна продажба оценка на между $ 70 милиона и $90 милиона щатски долара.

От „Кристис” съобщиха, че наддаването за произведението е били с продължителност девет минути, като в него са се включили осем желаещи.

Забележителната творба на Пикасо, на неговата муза и любовница Мари-Терис Валтер преди аукциона е била излагана в Съединените щати само още веднъж, през 1961 г. в Лос Анджелис, за да отбележат 80-годишнината от рождението на Пикасо. Картината, с размери над 1,50 метра на 1,20 метра, изобразява накланяща се гола фигура на фона на изображение на Пикасо, гледайки към нея.

Предишният рекорд за произведение на изкуството продадено на търг бе $ 104,3 милиона за "Walking Man I" ("Ходещия човек"), скулптура от Алберто Джакомети, продадена на 3-ти февруари 2010 г. от "Сотбис" в Лондон. Предишната най-висока цена за произведение на Пикасо е $ 104,2 милиона за творбата "Boy With a Pipe ("Момче с лула), постигната през 2004 г. в Ню Йорк на търг на „Сотбис”.
 
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!