НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Кристис” проспиват рисунка на Леонардо за 100 милиона лири (06.05.2010)
Кристис” е изправена пред мрачната перспектива да бъде съдена за компенсации, след като излязоха наяве съмнения, че продадена за 11 400 лири рисунка може да е творба от ХV в. на Леонардо да Винчи. При това положение пазарната й стойност се покачва до 100 милиона лири.

Първоначалната собственичка на рисунката Жан Марчиг, която ръководи британска фондация за правата на животните, е решила да си търси правата в съда. Тя обвинява заложната къща в небрежно отношение, което е попречило на експертите на престижната институция да установят истинския автор на произведението.

Според собствениете й думи, тя била съсипана когато миналия юли получила обаждане от „Кристис”, с което я уведомили, че Майкъл Кемп, изследовател на творчеството на Леонардо, е разпознал в портрета ръката на великия майстор. Според него изобразената жена е Бианка Сфорца, дъщеря на Миланския херцог.

В материалите по делото присъстват сериозни доказателства, че рисунката е излязла изпод четката на ренесансовия художник. Става дума за пръстов отпечатък, който е идентичен с този върху друга картина на Леонардо. Освен това въглеродните тестове са доказали, че творбата е нарисувана между 1440 и 1650 г., а не през ХІХ в., както твърдят от „Кристис”.

Има и специалисти, които не приемат тези твърдения. Жак Франк от Калифорнийския университет например заявява, че „това не е ръката на Леонардо”, тъй като „в рисунката има много анатомични грешки”.

Каквато и да е истината обаче, едно нещо е сигурно – тежки дни очакват експертите и адвокатите на „Кристис”.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!