НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Двама заподозрени за кражба на статуя на Ботеро в Париж (28.11.2017)
 Двама заподозрени са обвинени след разследване на кражба от двора на президентския дворец в Париж на бронзова скулптура дело на колумбийския художник Фернандо Ботеро. 85-годишният Ботеро е най-известният жив художник в латинска Америка характерен със своите леко сюрреалистични и често комични дебели фигури, които правят неговите картини и скулптури изключително популярни в целия свят.

Единият обвинен е 50-годишен мъж, понастоящем задържан, той е обвинен и в кражба и на скулптурата на майка и дете от галерия в центъра на Париж на 4 ноември. Произведението на изкуството, наречено "Майчинство" е оценено на стойност 425 000 евро (491 000 долара), е намерено в дома на роднина на другия заподозрян - адвокат, уличен в получаването на откраднати стоки.

Заподозреният крадец е арестуван в събота, след като е видян и проследен по камера, заяви източник, близък до разследването. Кадри от охранителна камера показват брадатият крадец галещ статуята с типичните за Ботеро месести фигури, след което се оглежда, взема я от основата й и дискретно излиза. “Той бързо призна фактите", добавя източникът.

Същият човек е заподозрян, че е откраднал преколумбианска статуя от парижка галерия и бронзов шедьоръв от Алберто Джакомети по време на салонно изложение на Шанз-Елизе през октомври.

Заподозреният казал на следователите, че е дал статуята на Ботеро на адвокат. По време на претърсването на дома му, полицията е открила предколомбийската статуя и друга открадната творба. Работата Джакомети все още липсва.

Смелата кражба на статуята на Ботеро се извърши близо до стриктно охраняваните улици, където се намират резиденцията на френския президент и посолствата на Великобритания и Япония. Сигурността около президентския дворец в Елисе е повишена, след като страната е засегната от серия от терористични атаки през последните две години. Галерията от която изчезва пластиката „Майчинство“ също се намира в добре охраняван район - до министерството на вътрешните работи, което отговаря за сигурността и полицията.

Фернандо Ботеро
Фернандо Ботеро
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!