НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Цензурирана творба на Arco Мadrid ще бъде показана в каталонски музей (27.02.2018)
Каталонският колекционер Татсо Бенет, който е закупил произведението испанския художник Сантяго Сиера, цензурирано тази седмица на панаира Arco в Мадрид, заявява, че иска да направи забранената работа достъпна за музеите и галериите в Испания. "Искам само да възстановя правото на всеки да види това произведение на изкуството", казва той. "Знаех, че произведението е могъщо, но никога нямаше да си представя, че ще бъде цензурирано. Това е един от мотивите на съвременното изкуство: да се създаде дебат."

Работата на Сиера, озаглавена "Политически затворници в съвременна Испания", включва 24 пикселизирани портрета на политици и активисти, включително Орио Юнкерас, шеф на партията за независимост Каталунска републиканска левица и Йорди Кюксарт, който води видна сепаратистка група. И двамата мъже са в затвора, задържани с обвинения, свързани с натиска за независимост.

Работата, на цена от 80 000 евро, бе продадена от галерия Helga de Alvear на Бенет, който е партньор в медийния конгломерат Mediapro. Портретите бяха оттеглени от изложбата преди официалното откриване (21 февруари) от служители на организацията, която ръководи изложбения център Ifema. От там казват в изявление, че са поискали от галерията да свали фотографиите на Сиера на неидентифицирани затворници, защото "противоречието, предизвикано от колекцията, отклони вниманието от останалата част от изложбата". Говорител на Сиера твърди, че решението на Ifema сериозно накърнява имиджа на международния панаир Arco и испанската държава.

Бенет е купил фотографиите, преди да бъдат премахнати. "Исках да ги купя, защото художника смело отразява ситуация, с която някои хора могат да се съгласят, а други не могат", казва той. "Когато има акт на цензура, се случват две неща: свободата на художника е ограничена, но и свободата на хората да взаимодействат с произведения на изкуството е ограничена". Испанските медии посочват, че Taтсo Бенет планира да покаже работата на Сантяго Сиера първо в музея на родния му град Лейда, от каталонския музей приветстват предложението му.

Ifema издава допълнително съобщение, за което се извинява за хода, като казва: "Ние искрено се извиняваме за противоречието, което избухна в резултат на искането галерия да свали произведения на изкуството, решение, което по никакъв начин не е целяло да цензурира твореца." Но говорителката отказа да каже дали произведенията ще бъдат закачени отново, преди панаирът да приключи.

Кметът на Мадрид, Мануела Кармена, обяви в онлайн изявление, че не присъства на старта на панаира заради цензурата. "[Кармена] няма да присъства на официалното откриване, за да демонстрира максимална защита на свободата на творчеството и изразяването в Мадрид", се казва в изявлението на съвета. Междувременно общинският съвет е член на консорциума зад  Ifema.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!