НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Новият графит на Банкси в Ню Йорк протестира срещу лишаването от свобода на турски художник (20.03.2018)
На ъгъла на улица Хюстън и Бауъри се намират графитите на някои от най-известните улични художници в света - от Кийт Харинг до Os Gêmeos и JR. Най-новият титан на уличното изкуство, който рисува там е Банкси.

Графитът с големина 21 метра на анонимния британски художник Банкси бе открит в четвъртък и изразява протест срещу лишаването от свобода на турско-кюрдския художник и журналист Зехра Доган, осъден през март миналата година, защото изобразил унищожаването на преобладаващо кюрдски град с флага на Турция над развалините.

"Аз наистина и съчувствам. Нарисувал съм неща, които са много по-достойни за наказание и лишаване от свобода ", казва Банкси в изявление пред „Ню Йорк Таймс“.

Резкият графит на Банкси се състои предимно от черни черти, които визуално представляват решетки на затворнически клетки и броят на дните, които Доган е прекарала в затвора. (Подобна поредица от черти наскоро се появи и в друго протестно изображение - "Паркленд 17", което отбелязва броят на американците, убивани с оръжия ежедневно.) Образ на самата Доган се показва зад решетките си, като в лявата ръка тя е хванала решетката, която е изобразена като молив. „Free Zehra Dogan“ е написано в долния десен ъгъл. Самата тя все още има 18 месеца, за излежаване в затвора и вероятно не знае за графита. Той е съвместна работа с художника на графити Борф, който също е бил в затвора заради своя работа.

Произведението на Доган заради, което тя е осъдена пък бе проектирано над графита. То се основава на снимка на кюрдския град Нусайбин, който е частично разрушен през 2015 г. по време на битка между турската армия и кюрдските бойци.  Доган написа в туитър, че е затворена за рисуване на "турски знамена върху унищожени сгради", а по-късно съобщението й бе изтрито.

Наблизо, на 14-та улица и Шесто авеню се появи друга работа на Банкси,  макар и много по-малка като размер: плъх, който се движи в часовника на бившата банкова сграда, която скоро ще бъде разрушена.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!