НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Франция ще помогне за изграждането на "нова Петра" в Саудитска Арабия в сделка за около 20 млрд. долара (10.04.2018)
Десетгодишно споразумение между Франция и Саудитска Арабия ще бъде подписано във вторник (10 април) по време на посещението на принц Мохамед бин Салман в Париж, за да се развие регион Ал-Ула в дестинация за културен туризъм. Богатия исторически район включва археологическия обект Мадан Салех и неговите монументални Набатейски гробници, първият обект в Саудитска Арабия, който ще бъде определен за световно наследство на ЮНЕСКО.

Съгласно договора Франция ще помогне да се създадат проекти за музеи, археологически разкопки и опазване в региона, както и да се развият транспорт, хотели, занаяти, образование и обучение, градско планиране и други инфраструктурни проекти. Планът се описва като събитие без прецедент в арабския свят. Цената все още не е определена, но източник, близък до проекта, твърди, че целият бюджет може да достигне повече от 20 милиарда долара. Саудитска Арабия обещава да финансира всичко.

Това огромно начинание ще включва "музей от световна класа" на арабската цивилизация и култура от древността до съвременното изкуство, съчетан с изследователски център и университет, който може да стане "два до три пъти по-голям от Лувъра Абу Даби". Успехът на тази институция е от интерес за принц Салман, който предлага амбициозния проект на френския президент Емануел Макрон по време на кратък престой в Рияд, ден след откриването на Лувър Абу Даби през ноември. Макрон веднага назначава Геърд Местрал, главен изпълнителен директор на френската енергийна група Suez, като негов представител в следващите дискусии. Според информация в медиите Местрал ще ръководи френската агенция, отговаряща за проекта. Франция също така трябва да помогне за изграждането на археологически музей на Набатейското царство и други пред-ислямски култури.

Набатейците, чието царство съществува от около ІV век пр.н.е. до първото столетие на ХІХ в. са съсредоточени в богатия град Петра в южната част на Йордания, и оставят впечатляващи паметници, издялани директно в пясъчните скали в Мадан Салех. През 2003 г. археологически разкопки на френски и саудитски учени започват именно там, като ключова спирка по търговските пътища за тамян и ароматни вещества и са добавени към списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 2008 г. Набатейската писменост е предшественик на модерния арабски език.

Други паралелни договори трябва да бъдат подписани между саудитски и френски институции като Campus France, промоутър на френски университети в чужбина, който се очаква да реализира сделка за 150 млн. евро за образователна подготовка. Националният център за научни изследвания, вече работи по археологически разкопки в  Мадан Салех, които ще бъдат разширени в целия регион.

Споразумението за сътрудничество подчертава необходимостта от зачитане на околната среда, древните паметници и местното население, както и критерии като равенство между половете и свобода на словото в научните изследвания, според дипломатически източник, който добавя, че Франция възнамерява да направи "Всичко и да предложи своя опит, за да подкрепи принц Салман в усилията му да отвори страната си".

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!