НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Арт Брюксел става на половин век (17.04.2018)
 Арт Брюксел (19 – 22 април 2018) празнува своята 50-та годишнина тази година, което го прави втория най-стар (ако не непрекъснат) арт панаир в Европа след Art Cologne. Това дълголетие, казва изпълнителният директор на панаира Ан Вирстрате се опира на силата на колекционерите, които са в основата на арт сцената в града.

Благодарение отчасти на благата, произлизащи от промишлеността и текстила, Брюксел може да се похвали със значителен брой сериозни купувачи, които на свой ред инвестират в това, което Вирстрате описва като "богата и жизнена" арт общност. "Съвременната сцена на изкуството се разви през последните 50 години, като се основава на традицията на колекциониране, която отличава Белгия като страна, за която се казва, че има най-много колекционери на глава от населението в света", казва тя.

Основан през 1968 г. с 11 дилъри "Фюре д'Ардейл" или "Арт Брюксел" от самото начало защитава съвременното изкуство. Тази година 147 дилъри ще запълнят историческата сграда Tour & Taxis, промишлена митница, построена през 1904 г. Двадесет дилъри, които са участвали в минали издания, се завръщат след прекъсване.

Една от основните атракции за активната брюкселска публика, е секцията Discovery / Откритие, която тази година включва 33 галерии, показващи нововъзникващи таланти. Сред тях са скулпторът от Мадрид Карлос Гил, представен от галерията на Франсоа Фино от Лисабон, и родената в Мичиган Ан Визе, която показва холографски картини с галерия The Hole, Ню Йорк.

Броят на белгийските галерии се е увеличил значително, от 18% през миналата година до 32% през 2018 г. Това е умишлена стратегия, казва Вирстрате, добавяйки: "Искахме да отпразнуваме корените и жизнеността на панаира и да отдадем почит на богатството, разнообразието и особено високото качество на белгийската галерийна култура. "

Харлан Леви, основател на местния проект "Харлан Леви", участва за пети път, показвайки произведения на базираната в Брюксел Емануел ван дер Ауера и американския художник Хасев Ахмед в основната секция "Премиум" (цените варират от 8 000 до 35 000 евро). "Миналата година имахме късмет да представим работата си с белгийски институции и частни колекции, след което спечелихме наградата Discovery. Не беше под въпрос дали да се върнем ", казва Леви.

Утвърденият брюкселски дилър Алберт Барониан смята, че панаирът е издържал, защото е единственият белгийски съвременен панаир с богат международен опит. "Не вярвам, че панаирът трябва специално да се грижи за местните колекционери", казва той. Галерията му ще представи тактилни картини на Митжа Тушек и хумусните рисунки на Ален Сечас, с цена от 3000 до 80 000 евро.

Междувременно белгийският колекционер и финансист Роналд Розенбаум настоява, че няма да пропусне "Арт Брюксел заради Кьолн", който тази година се сблъсква с белгийския панаир (19-22 април). Освен това Арт Брюксел вече не се припокрива с белгийското издание на независимия панаир, базиран в Ню Йорк, който сега се премества в зимен период (8-11 ноември).

Но Розенбаум вярва, че Брюксел трябва да запълни нова ниша, ако иска да процъфтява като глобална арт дестинация. Неговото решение? "Предложих, Арт Брюксел и Brafa да бъдат организирани едновременно. Смес от съвременни галерии, заедно с изящни изобразителни изкуства, определено ще привлече широка аудитория ", казва Розенбаум. Говорител на панаира Brafa, който се провежда през януари, казва: "Не е ли по-изгодно град като Брюксел да има две основни събития през годината, а не само едно?"

.
.
Ан Вирстрате
Ан Вирстрате
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!